Arbusti fructiferi originari din sud-estul Europei si extremul orient Asiatic, citricele s-au raspandit peste tot in lume unde au gasit conditii favorabile. Citricele sunt plante cu frunze persistente, ce vegeteaza continuu, pe aceeiasi planta, putand sa existe atat flori cat si fructe in diferite stadii de dezvoltare. Cu toate ca infloresc tot timpul anului, inflorirea cea mai abundentă are loc primavara.
Ingrijirea
Chiar daca citricele sunt plante originare din regiuni cu luminozitate puternica, ca plante de interior se pot adapta si la lumina scazuta, cum ar fi cea din timpul iernii.
Pentru o buna dezvoltare, au nevoie de lumina si de aceea este recomandat ca planta sa fie scosa afara de primavara pana toamna (minim 6 luni). Pentru a evita uscarea radacinilor, ghiveciul se ingroapa in pamant sau se acopera cu materiale ce vor impiedica vasul sa se incalzeasca foarte mult (fan, hartie, carpe, etc.).
Vara, citricele pot sta afara in soare direct. Daca lumina este insuficienta isi poate pierde partial sau total frunzisul.
In perioada de inflorire nu suporta temperaturi mai mari de 18 grade C, chiar daca infloresc ori nu leaga fructe, ori le pierde in primele doua luni. Dupa ce fructele au ajuns de dimensiunea unei nuci poate suporta temperaturi de peste 30 grade C, dar fara variatii.
Vasele in care se cultiva trebuie sa fie proportionale cu marimea plantelor. Vasul se schimba in fiecare an cu un vas de marime imediat superioara ( cu 2 - 3 cm mai mare) in primii 8 ani, iar dupa varsta de 8 ani vasul se schimba o data la 2 - 4 ani. Se va asigura un bun drenaj, punandu-se pe fundul vasului un strat de 1-3 centimetri de pietris. Dupa plantare se uda bine. Citricele trebuie udate astfel incat pamantul sa fie tot timpul reavan, dar fara ca apa sa stagneze in farfurie.
Iarna, este bine ca plantei sa i se asigure o camera luminoasa, cu o temperatura de 16-18 grade C, iar udarea se va face mai rar.
Inmultirea
Citricele se inmultesc prin seminte sau butasi. Semintele tinute in apa fierbinte incoltesc mai repede (18 - 28 zile) decat celelalte (30 - 45 zile), dupa rasadire plantele cresc repede ajungand in primii doi ani la peste 40 cm si 10mm diametru.
Citeste si alte articole interesante in Revista Felicia!
Foto: hepta.ro
Reteta delicioasa: Pateu de ciuperci si castane... Dezvolta imaginatia copilului tau...