A-i invata pe copii cum sa aiba grija de bugetul lor
Unul dintre cele mai simple moduri de a va invata copilul sa se descuce cu banii este acela de a implementa sistemul „trei borcane". Cand primesc bani de buzunar, acestia sunt impartiti in trei borcanase: unul pentru cheltuieli, unul pentru caritate si unul pentru a pune deoparte. Asta inseamna ca ii obisnuiti cu o mini-versiune a modului in care va organizati si dumneavoastra banii. Ei vor fi cei care vor decide ce parte din bani intra in fiecare borcan si dumneavoastra trebuie sa le oferiti sansa de a face o munca in plus pentru a castiga mai multi bani de pus deoparte.
A-i invata pe copii sa aiba un obiectiv
O modalitate buna de a-i invata pe copii sa isi stabileasca un scop este sa ii motivati sa stranga bani pentru ceva ce si-ar dori sa cumpere. Chiar daca este o jucarie noua, o bicicleta, sau un iPod, determinati-i sa aiba un tel si sa salveze bani pentru a-l implini. Daca vreti sa ii ajutati pe parcurs, stabiliti un sistem de genul „leu pentru leu", in care veti echivala ceea ce reusesc sa stranga, dar lasati-i sa faca munca de baza si sa isi asume responsabilitatea de a obtine suficienti bani cat pentru a-si permite ce-si doresc. Aceasta tehnica implementeaza un soi de mandrie in copil si il opreste sa va sacaie in mod constant cum ar face-o daca i-ati cumpara mereu tot ce isi doreste.
A-i invata pe copii sa depinda de ei insisi
A doua parte a invatarii copiilor de a-si atinge scopurile este realizata prin a inceta sa le spunem ca nu pot avea ceva pentru ca „nu ne permitem". Acest mod de a gandi ii va determina pe copii sa renunte sau sa isi doreasca mai apoi sa cumpere pe credit, decat de a-i invata importanta de a munci pentru a-si permite ceva. Data viitoare cand copiii va cer ceva care este in afara bugetului, explicati-le ca a cumpara nu este o optiune in acest moment si ca trebuie sa aiba un plan pentru a reusi sa stranga bani pentru ceea ce isi doresc. Oferindu-le o sansa sa inteleaga ca nu pot avea mereu tot ce isi doresc imediat este un pas important in crearea unor obieceiuri de management al banilor, iar daca ii mai si ajutati sa isi dea seama cum sa castige bani si sa ii puna deoparte pana isi ating scopul, ii veti oferi niste strategii care ii pot ajuta pe viata.
Invatati-i pe copii prin modelul oferit de dumneavoastra
Invatam majoritatea obiceiurilor de dramuire a banilor de la parinti nostri. Ganditi-va astfel la ce invata copiii de la dumneavoastra in fiecare zi. Va vad fiind impulsivi sau responsabili?Va observa muncind pentru a va atinge scopurile sau doar luand totul pe credit? Ii invatati cum sa fie responsabili fata de societate facand donatii fata de organizatiile de caritate sau facand muna de voluntariat? Sunt copiii dumneavoastra constienti de situatia dumneavoastra financiara sau au impresia ca o suma interminabila de bani poate fi retrasa de la bancomat de oricate ori este cazul? Oamenii spun de multe ori ca niste copii sunt prea mici pentru a intelege managementul banilor, dar adevarul este ca daca sunt deja apabili sa numere, atunci sunt suficient de mari pentru a invata lucrurile de baza. Daca asteptati momentul in care pleaca de acasa pentru a-i invata importanta banilor, sansele sunt ca va fi prea tarziu si ca vor invata lectia financiara pe calea cea mai grea. Oferiti-le cel mai bun start in viata invatandu-i lectii simple, intr-un mod simplu, chiar de la inceput.
Vine barza...a doua oara! Cum pregatim primul copil sa faca fata schimbarii?... Tinerii, intre gadget si Second Life...