- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Mit: Laptele integral e mai bogat in calciu decat cel degresat.
Adevar: Nu tocmai. „O cana de lapte integral contine, de fapt, cu 23 de grame mai putin calciu decat o cana de lapte degresat", potrivit Good Housekeeping.
Mit: Laptele crud este mai sanatos decat varianta pasteurizata.
Adevar: E o abordare riscanta. Cei care sustin aceasta teorie inzestreaza laptele crud si cu alte proprietati, unele vecine cu miracolul: vindeca eczeme, sindromul colonului iritant sau alte afectiuni. „Nu exista insa confirmari stiintifice ale acestor proprietati ale laptelui crud. Prin urmare, daca vrei sa eviti sa contractezi diverse boli infectioase, e mai bine sa cumperi lapte trecut prin procesul de pasteurizare. Acest proces ucide bacteriile nocive, in timp ce substantele nutritive din lapte raman intacte", noteaza sursa citata.
Mit: Laptele integral contine cea mai mare cantitate de vitamina D.
Adevar: Lucruile nu stau chiar asa. Cantitatea de vitamina D din lapte este limitata la 100 IU per cana, adica mai putin decat se regaseste in laptele de soia. Ce trebuie insa retinut este ca atat laptele de soia, cat si cel de vaca sunt excelente surse de vitamina D.
Mit: Laptele de migdale este un substitut excelent pentru cel de vaca.
Adevar: Nu daca ne referim la continutul de proteine. „Intr-o cana de lapte de vaca avem 8 grame de proteine. Asta inseamna o cantitate mai mare decat cea continuta intr-un ou fiert tare. Laptele de migdale contine doar un gram de proteine. E adevarat, migdalele, ca atare, sunt bogate in proteine, insa principalul ingredient din laptele de migdale este totusi apa", explica specialistii americani.
sursa: jurnalul.ro
foto: das.psu.edu