Moșii de Toamnă 2018. Moșii de Toamnă sau sărbătoarea morților sunt prăznuiți în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie. În acest, Moșii de Toamnă pică sâmbătă, 3 noiembrie 2018. Atunci când sunt Moșii de Toamnă, se țin pomeni și liturghii pentru sufletul celor adormiți. Iată ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților și ce tradiții trebuie să respecți.
Moșii de Toamnă 2018. Moșii de Toamnă sunt mai puțin cunoscuți decât Moșii de Iarnă sau Moșii de Vară. Cu toate acestea, cei care i-au pierdut pe cei dragi îi pot comemora în această sâmbătă, când la Biserică se ține Sfânta Liturghie în toate bisericile din România.
Moșii de Toamnă 2018. Cum prepari coliva de Sâmbăta Morților
Moșii de Toamnă 2018. Ce trebuie să faci în Sâmbăta Morților
Pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă. În credința creștină, viața nu se termină odată cu moartea trupească, iar din acest motiv ziua de comemorare pentru cei trecuți la cele sfinte are o semnificație aparte.
Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor colivă, vin, colaci, pachete cu mâncare, lumânări, haine și alte diverse obiecte.
Tradiția spune că, în Sâmbăta Morților sau Moșii de Toamnă, coliva, vinul și lumânările nu trebuie să lipsească. Coliva semnifică trupul celui adormit, este expresia materială a credinței noastre în înviere, pentru că este preparată din boabe de grâu, iar Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa. Vinul, după câte se știe, reprezintă sângele Mântuitorului, iar lumânările, lumina credinței.
Moșii de Toamnă. Tradiții, obiceiuri, superstiții pentru sănătate și noroc
Moșii de Toamnă vin cu o serie de tradiții și superstiții. De aceea, pentru a avea sănătate și noroc, oamenii trebuie să respecte datinile acestei sărbători. Tradiţia spune că astăzi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii, să fim îmbrăcaţi curat, iar femeile să aibă capul acoperit. De asemenea, în această zi nu este bine să spălăm haine sau să facem alte munci.
În ziua praznicului Moșilor de Toamnă, cei morți sunt comemorați: se fac rugăciuni pentru sufletul lor, dar și pentru ala celor vii.
În zilele de pomenire, în timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tămâieze ofrandele și mormântele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viața veșnică.
Tradiția creștină spune că ofrandele oferite de sufletul celui adormit au puterea să mijlocească pe lângă Dumnezeu pentru iertarea unor păcate, săvârșite de acesta cu gândul sau cu fapta, în timpul vieții. Potrivit credinței creștine, toți cei care mor împăcați cu Dumnezeu, dar și cu semenii lor pe care au fost supărați în timpul vieții, se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea.
De Moșii de Toamnă, finii se duc la nași cu colăcei; acest obicei anticipează darul colacilor mari, pe care finii îi vor duce nașilor de Crăciun.
Moșii de Toamnă - Semnificație
Moșii de Toamnă 2018. Pe tot parcursul anului, în spațiul românesc există 20 de zile de Moși. Cuvântul ”moș” vine de la ”strămoș” și se referă la înaintașii trecuți în neființă. De asemenea, prin apelativul „moși” sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei: „Moșii de primăvară” (de Macinici), „Moșii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), „Moșii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), „Moșii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).