Antena Căutare

Niscemi, capitala anghinarei

Desi astazi ne apare ca o planta exotica, pe care bucatarii romani au adoptat-o din gastronomia mediteraneeana, anghina¬rea era foarte cunoscuta in trecut, in tara noastra. Ea nu lipseste din primele carti de bucate ale romanilor, de la Maria Maurer la Constantin Bacalbasa, iar in medi¬cina alopata era recomandata pentru regimul alimentar in bolile de ficat sau de rinichi si, mai ales, in cazul cirozelor hepatice. Amara la origini, astazi anghinarea a ajuns sa aiba, datorita selectiilor succesive, varietati dulci, fragede si deosebit de gustoase. In mana unui bucatar priceput, acest ingredient se poate transforma intr-o delicatesa culinara.





Articolul continuă după reclamă
2011/03/10//208901-baby-artichokes-olive-lg.jpg

nuanta amara este evidenta, in vreme ce in salate sau deserturi, se remarca mai bine gustul dulce.

Festivalul Anghinarei


Pentru prima data, romanii au avut parte, la sfarsitul lui februarie, de un Festival al Anghinarei. Evenimentul inedit a fost gazduit la restaurantul „Self" si a adus „pe scena" bucuresteana varietatea siciliana a plantei, protagonisti fiind producatori si bucatari care au venit tocmai de la Niscemi. Din Capitala Mondiala a Anghinarei in Capitala Romaniei!

De ce Capitala mondiala?
Pentru ca la Niscemi se cultiva 14% din productia mondiala de anghinare, 30% din productia italiana si 50% din cea siciliana. Nu mai e nevoie de alte argumente!

Insa chiar daca la o aruncatura de bat se afla orasul Gela, cel unde, in Antichitate, s-a nascut Archestratos, autor al primului ghid de turism gastronomic care s-a scris vreodata, chiar daca Archestratos pomeneste de pasiunea grecilor pentru „Kynara" (numele grec al anghinarei), nu avem date certe ca pe vremea aceea s-ar fi cultivat in regiune.

2011/03/10//208904-vscn5553_baby_artichokes_and_salmon_salad.jpg

Oricum, Niscemi este atestat documentar abia pe timpul dominatiei maure in insula, in secolul al IX-lea, iar cultivarea pe scara larga a anghinarei a inceput pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Abia de atunci incep anii ei de glorie!

Bucatarii italieni prezenti la festival, coordonati de chef-ul Stefano Verdura, profesor la scoala de gastronomie din Niscemi (din echipa au facut parte si tinerii lui ucenici, in varsta de 14-15 ani) au gatit pentru oaspetii festivalului mai multe preparate din anghinare violeta, intre care s-au detasat salata de anghinare (cu felii subtiri, aproape transparente, de pecorino - branza tare, din lapte de oaie), anghinarea la gratar (insotita de alte legume la gratar, precum dovleacul si vanata, cultivate tot la Niscemi) si supa-crema de anghinare.

Foto: seattletimes.nwsource.com
Citeste si Jurnalul National!

FOTO! Accesorii colorate pentru bucataria ta... Cum sa aduci mai multa culoare in casa ta folosindu-te de pernute...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 9, 19 aprilie 2025. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Nicolai Tand Sambata, 19.04.2025, 15:00
Citește și
Testul NIPT în sarcină – ce înseamnă și de ce este util
Saramură de crap cu mămăliguță. O mâncare românească, autentică Catine.ro
Sarcina sau sindrom premenstrual? Care este diferența
Ținuta de gală a Thaliei a atras toate privirile la un eveniment caritabil. Cum a arătat vedeta Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Imagini rare cu băiatul cel mare al lui Șerban Huidu. Rareș a împlinit 18 ani: „Astăzi este despre el. Doar... Libertatea.ro
Ray Dalio, legendarul investitor al unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii: Tarifele au un efect... Ziare.com
Anunțul lui Ilie Năstase, după lovitura uriașă dată de Ion Țiriac în România: „Asta e important!” AntenaSport
Despărțire neașteptată în showbiz-ul din România! Vedeta și iubitul ei și-au spus „Adio„ după 3 ani de... Elle
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia... Spynews.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni BZI
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic HelloTaste.ro
„Vladimir, STOP!”. Trump îl somează pe Putin să oprească bombardamentele în Ucraina: „Să încheiem... Antena3.ro
Ce planuri are noul șef NASA pentru agenția spațială. Jared Isaacman a fost numit la conducere de către Donald... useit
Horoscopul zilei de 22 aprilie 2025. Vărsătorii se implică în activități de familie. Află ce se întâmplă cu... Catine
Acțiune de salvare a ANL, la Academia Română. Nicolae Noica: „A fost creat pentru locuințe ieftine și... Jurnalul
Andreea Bănică, scrisoare de dor pentru mama sa: Ai fost diamantul nostru...Un mesaj care a emoționat o țară... Kudika
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi Playtech
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin... Redactia.ro
Care este oferta CEC pentru "Noua Casă". Calcul: Rata lunară la un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani Observator
Ce este gastrita. Cum se tratează această afecțiune digestivă MediCOOL
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată HelloTaste
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist ProSport
Case cu 5 lei în Italia? Ce se ascunde în spatele ofertei care a atras mii de europeni, inclusiv români. Celebrul... Gandul
Câte mașini are Piedone, de fapt. Cel mai vechi autoturism al șefului ANPC este fabricat în 1968 CanCan
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor DeParinti
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște ZUTV
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum UseIT
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x