Desi astazi ne apare ca o planta exotica, pe care bucatarii romani au adoptat-o din gastronomia mediteraneeana, anghina¬rea era foarte cunoscuta in trecut, in tara noastra. Ea nu lipseste din primele carti de bucate ale romanilor, de la Maria Maurer la Constantin Bacalbasa, iar in medi¬cina alopata era recomandata pentru regimul alimentar in bolile de ficat sau de rinichi si, mai ales, in cazul cirozelor hepatice. Amara la origini, astazi anghinarea a ajuns sa aiba, datorita selectiilor succesive, varietati dulci, fragede si deosebit de gustoase. In mana unui bucatar priceput, acest ingredient se poate transforma intr-o delicatesa culinara.
Pentru prima data, romanii au avut parte, la sfarsitul lui februarie, de un Festival al Anghinarei. Evenimentul inedit a fost gazduit la restaurantul „Self" si a adus „pe scena" bucuresteana varietatea siciliana a plantei, protagonisti fiind producatori si bucatari care au venit tocmai de la Niscemi. Din Capitala Mondiala a Anghinarei in Capitala Romaniei!
De ce Capitala mondiala? Pentru ca la Niscemi se cultiva 14% din productia mondiala de anghinare, 30% din productia italiana si 50% din cea siciliana. Nu mai e nevoie de alte argumente!
Insa chiar daca la o aruncatura de bat se afla orasul Gela, cel unde, in Antichitate, s-a nascut Archestratos, autor al primului ghid de turism gastronomic care s-a scris vreodata, chiar daca Archestratos pomeneste de pasiunea grecilor pentru „Kynara" (numele grec al anghinarei), nu avem date certe ca pe vremea aceea s-ar fi cultivat in regiune.
Oricum, Niscemi este atestat documentar abia pe timpul dominatiei maure in insula, in secolul al IX-lea, iar cultivarea pe scara larga a anghinarei a inceput pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Abia de atunci incep anii ei de glorie!
Bucatarii italieni prezenti la festival, coordonati de chef-ul Stefano Verdura, profesor la scoala de gastronomie din Niscemi (din echipa au facut parte si tinerii lui ucenici, in varsta de 14-15 ani) au gatit pentru oaspetii festivalului mai multe preparate din anghinare violeta, intre care s-au detasat salata de anghinare (cu felii subtiri, aproape transparente, de pecorino - branza tare, din lapte de oaie), anghinarea la gratar (insotita de alte legume la gratar, precum dovleacul si vanata, cultivate tot la Niscemi) si supa-crema de anghinare.
Foto: seattletimes.nwsource.com
Citeste si Jurnalul National!