Antena Căutare

Obezitatea infantila are ca efect scaderea sperantei de viata

Numarul copiilor care sufera de obezitate creste anual cu 400.000 de noi cazuri. Specialistii au ajuns la concluzia ca supraponderalitatea la copii, adolescenti sau la adultii tineri are ca efect scaderea sperantei de viata.

Chiar daca parintii fac eforturi educationale extraordinare pentru a-i determina pe copii sa manance sanatos, totusi, de foarte multe ori, rezultatele nu sunt cele scontate. Mai mult, copiii bolnavi de obezitate au inceput sa fie tratati ca si adultii. Tratamentele includ medicamente care controleaza greutatea, la care se adauga chirurgia gastrica de tip bypass.

PREVENIRE

Esential pentru parinti este sa ia masuri urgente care sa previna obezitatea copiilor lor. Cum pot face parintii acest lucru? Modelandu-le celor mici obiceiurile alimentare, explicandu-le riscurile la care se supun prin stilul fast-food, de care sunt tentati toti copiii. Portiile servite copiilor nu trebuie sa fie identice cu cele ale adultilor si nici insotite de indemnul: "Mananca tot!".

Apoi vor fi stimulati sa practice un sport sau pur si simplu sa faca miscare. Acest lucru este esential atat in cazul copiilor cu tendinta de obezitate, dar, mai ales, in cazul celor care au parintii supraponderali. De regula, excesul in greutate este cauzat de alimentatia dezechilibrata, combinata cu lipsa activitatii fizice ori abuzul de dulciuri.

Peste tot in lume, cercetatorii in domeniul obezitatii sunt interesati sa stopeze fenomenul mai ales in cazul micutilor pacienti. Pentru ca pericolul este imens: un copil supraponderal neglijat din punct de vedere al stilului de alimentatie este cu certitudine obezul adult de maine. Problemele cele mai mari sunt in America de Nord si de Sud.

CONSULT MEDICAL

Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat persoanele supraponderale sunt predispuse unor tulburari deosebit de grave, cum ar fi: colesterolul marit, hipertensiune, alte boli cardiovasculare, diabet. Ca sa previna problemele legate de greutatea corporala, medicii pediatri folosesc asa-numitele grafice de crestere, care indica greutatea in functie de varsta si de inaltime.

Imediat dupa ce medicul a pus diagnosticul de obezitate, primul pas care trebuie facut pentru a slabi consta intr-o dieta stabilita de nutritionist si un program de exercitii fizice zilnice. Copilul va pierde treptat din kilogramele suplimentare, pentru ca in final sa dobandeasca o greutate corespunzatoare varstei lui.

Important! "Copiii hraniti cu lapte praf sunt predispusi la obezitate", avertizeaza dr Ana Culcer, medic primar pediatru, seful Sectiei de Neonatologie de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Cercetatorii britanici au descoperit insa recent o formula de lapte praf care ofera protectie impotriva obezitatii. Produsul este imbogatit cu leptina, un hormon care controleaza senzatia de foame.

Daca parintii nu reusesc sa tina in frau greutatea copiilor lor, asigurandu-le o viata sanatoasa, lucrurile pot degenera iar supraponderalitatea devine o realitate.

Urmareste eforturile unor romani de a-si recupera silueta si sanatatea la "Marele castigator"!

sursa foto: mirror.co.uk

Citeste si Jurnalul National

Copilul te contrazice in mod constant - cum gestionezi acest lucru... Tom Felton: "Mi-am pierdut copilaria din cauza filmarilor la Harry Potter"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x