Pentru a intelege cum fuctioneaza totul, trebuie sa stii ca exista doi pigmenti care iti dau culoare pielii: melanina si beta-carotenul. Cantitatea de melanina este partial determinata genetic, dar creste odata cu expunerea la soare. Beta-carotenul este un pigment galben-oranj pe care il obtii din ceea ce mananci.
Alimentele bogate in beta-caroten sunt anumite fructe si legume cum ar fi morcovul, dovlecelul de toamna, piersicile si anumite legume verzi.
Beta-carotenul ofera o nuanta calda pielii. Se observa mai ales la persoanele cu o complexitate mai deschisa, insa se poate observa si la cei cu pielea mai maslinie. Suntem ceea ce mancam si acest lucru se reflecta pe pielea noastra.
Alimente bogate in beta-caroten
- legume galbene/portocalii: morcovi, cartofi dulci, dovlecei si bostani;
- legume de o culoare verde inchis: broccoli, spanac, frunze de sfecla, mustar si papadie, macris;
- fructe galbene/portocalii: piersici, caise, papaya, mango, nectarine.
Alte surse de beta-caroten: sparanghel, mazare, cirese acre, prune.
Cum sa le consumi pentru a spori beneficiile:
- mananca-le cu putina grasime sau ulei pentru ca va ajuta la absorbtia de beta-caroten;
- fructele si legumele taiate sau facute suc elibereaza mai mult beta-caroten;
- consuma-le cat mai proaspete, pentru ca beta-carotenul este fragil si se pierde atunci cand fructele si legumele sunt procesate sau pastrate la frigider.
Avantajele brozului obtinut astfel este ca obtii o culoare frumoasa a pielii fara riduri, pete si o imbatranire prematura - toate acestea venind la pachet cu expunerea la soare.
Foto: picasaweb.google.com
Perna pe care dormi - sursa de bacterii?... PAS, casa construita special pentru skateboarding...