Producatorii acestei bauturi dau vina pe cresterea taxelor la alcool, impusa recent de guvernul de la Atena. Nikos Kaloyannis, seful Federatiei Producatorilor de bauturi alcoolice crede ca exista solutii pentru salvarea bauturii grecesti. Continuarea producerii unei bauturi de calitate si exportul masiv ar fi cateva dintre solutiile ce ar putea avea rezultate pozitive.
Grecia a obtinut abia in 2006 dreptul de a fi unic producator de ouzo, bautura care se transforma intr-un lichid laptos cand este amestecata cu apa. Precursorul lui ouzo este tsipuro, o bautura produsa in secolul XIV de catre calugarii de la manastirile de pe Muntele Athos.
Procesul de productie de ouzo isi are originea pe insula Lesbos, situata in apropiere de coasta Asiei Mici. Productia de ouzo incepe cu distilarea alcoolului etilic de 96 de grade impreuna cu ingredientul principal, anasonul. La acestea se adauga si alte plante precum coriandru scortisoara, dar si ingrediente specifice fiecarui producator.
In urma procesului de distilare se obtine drojdia de ouzo, care se amesteca din nou cu alcool si cu apa. Cantitatea de apa variaza in functie de producator.
Bautura traditionala greceasca se poate consuma simplu foarte rece sau cu gheata, dar si in diferite cocktail-uri. In Statele Unite, ouzo amestecat cu sucuri de tip cola este atat de popular, incat se vinde gata imbuteliat.
Foto: de.wikipedia.org
Un cuplu chinez a fost amendat cu 250.000 de dolari pentru ca a facut al doilea copil... Barbatii au mai multi microbi pe birou decat femeile...