- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Cele mai multe persoane dorm cam 6-7 ore pe noapte, iar altele functioneaza si cu mai putin de atat. Oricine doarme mai putin de 8 ore isi supune corpul unui stres care poate avea un impact negativ asupra sanatatii fizice si emotionale.
Desi a pierde cateva ore de somn in anumite nopti nu este o tragedie, deprivarea constanta de somn poate deveni usor un obicei nesanatos.
Corpul percepe pierderea somnului ca pe ceva negativ, nivelul de hormoni ai stresului creste, acest lucru interfereaza cu functia insulinei, ceea ce inseamna ca reglararea nivelului de zahar este compromisa. Fluctuatiile in nivelul de zahar duc la schimbari de apatit (cele mai notabile fiind pofta fata de dulciuri si mancare fast-food), ceea ce duce la o crestere in greutate si depunerea grasimii in special in zona abdomenului.
Gaseste-ti ritmul
Desi un somn insuficient duce la stres, corpul tau va invata sa se obisnuiasca, sau cel putin te va convinge ca face fata, insa nu te lasa pacalit. Dar cu o lipsa suficienta de odihna, corpul tau este obosit, sistemul tau imunitar este compromis, ai mai putin chef pentru a face lucruri si te simti deprimat. Insa un obicei bun, ca si unul rau se formeaza in timp. De aceea impune-ti cateva reguli si dupa o perioada vei observa ca a devenit obisnuinta sa dormi opt ore pe noapte:
- mergi la culcare la aceesi ora in fiecare seara; in timp ti se va face somn cand va veni momentul sa te culci;
- patul este pentru dormit si sex, dar nu alte activitati: nu manca si nu lucra in pat;
- bea un pahar cu lapte cald sau un ceai inainte de culcare;
invata sa iti eliberezi mintea de stres prin meditatii;
- totul este un proces care ia timp, fii constant.
Foto: calleighjlee.com
Reteta zilei: tarta simpla de ciocolata... Reteta de profesionisti: scoici St.Jaques cu dovleac...