De pilda, inspectorii Asociatiei Industriei Muzicale au adunat probe impotriva a 40 de utilizatori DC++ care au partajat fisiere muzicale, desi nu aveau acest drept. DC++ are peste 100.000 de utilizatori in fiecare zi, Romania conducand detasat in clasamentul realizat in functie de numarul hub-urilor active (adrese de sharing pe DC++).
Legea spune asa: "Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani sau cu amenda punerea la dispozitia publicului, inclusiv prin internet sau prin alte retele de calculatoare, fara consimtamantul titularilor de drepturi, a operelor sau a produselor purtatoare de drepturi conexe ori de drepturi sui-generis ale fabricantilor de baze de date ori a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel incat publicul sa le poata accesa in orice loc sau in orice moment ales in mod individual".
Mai simplu, cine foloseste programe de sharing, cum ar fi DC++, oDC sau torente si pune la dispozitia altor utilizatori fisiere si directoare cu muzica, filme sau orice alt material protejat prin drepturi de autor risca sa ajunga dupa gratii, chiar daca nu a primit niciun ban in schimbul acestora.
Folosirea DC++ si a torentelor este ilegala?
Programele de tip DC++ in sine NU sunt ilegale, prin urmare poti sa le folosesti linistit in continuare. Problema apare in momentul in care alegi materialele de share. Astfel, daca materialele din calculatorul tau devin publice si lasi alti utilizatori sa descarce continut protejat, acest lucru se considera infractiune.
Cat despre torente, acestea sunt ilegale, pentru ca odata ce intri in program si incepi descarcarea unor materiale purtatoarea de drepturi, obligatoriu dai mai departe altora, adica devii seeder. Asta se intampla automat, deci tot ce descarci un alt utilizator incarca, fara ca tu sa poti refuza actiunea, potrivit celor de la AIMR.
Citeste continuarea pe Jurnalul National
Sursa foto: smeira.blog.terra.com.br