Antena Căutare

Psihologie: Cum mentii o relatie la distanta

Studiile de psihologie arata ca zicala „ochii care nu se vad se uita" nu este nicidecum o lege, ci totul depinde de parteneri si de circumstante.

Partenerii raman la distanta

Cazul in care doi indivizi s-au cunoscut si s-au intalnit de cateva ori, apoi au ramas prieteni sau iubiti, fiecare in orasul sau, este destul de intalnit atat in SUA si Canada, cat si in tarile europene. Legatura pastrata prin telefon sau Internet este de aceasta data mult mai importanta, iar relatia poate fi pusa in pericol de multe aspecte.

Astfel, daca la cei care nu se cunosteau direct orice tip de afirmatie era luat ca atare si nu era judecat foarte dur, in acest caz unele nuante ale comunicarii la distanta pot da nastere la interpretari. O astfel de relatie ramane viabila in cazul in care exista o comunicare zilnica intre parteneri, de cel putin o ora. Cu cat trece mai mult timp de la momentul cunoasterii directe, cu atat iubitul aflat departe va parea uneori diferit.

Acest fenomen se petrece din cauza faptului ca, practic, fiecare isi contureaza o falsa idee despre cine este cel pe care l-a cunoscut si se asteapta sa comunice cu acea persoana care reprezinta mai degraba o creatie a mintii fiecaruia. Cu timpul, acea persoana este aproape total inlocuita cu un model care nu mai seamana foarte mult cu originalul.

Articolul continuă după reclamă

Unul din parteneri este departe

Daca este vorba de un cuplu care a convietuit in aceeasi locuinta timp de un an sau mai putin, lucrurile stau putin diferit. Partenerii care tocmai incepeau sa se cunoasca mai bine au nevoie de cel putin doi ani pentru a nu-si forma o impresie falsa unul despre celalalt. Daca distanta fizica apare tocmai in aceasta perioada, se creeaza teama fata de cum vor evolua lucrurile in viitor.

Nesiguranta este foarte mare, si aceasta va da nastere la un stres permanent al ambilor parteneri, dar mai ales al celui care ramane in locuinta unde au convietuit. In multe cazuri, presiunea acestui stres poate conduce la crize de gelozie sau la infidelitati, ca un raspuns inconstient, de razbunare, la presupusul adulter al celuilalt. In cazul unui cuplu mai vechi, lucrurile stau ceva mai bine, mai ales daca exista incredere de ambele parti sau, uneori, o motivatie financiara extrem de solida.

Un partener plecat pentru mult timp

Daca vorbim de cupluri tinere, de pana in 30-35 de ani, plecarea unuia dintre soti departe de casa poate afecta destul de serios relatia. In acest caz, fiecare dintre soti are foarte dezvoltat sentimentul de posesiune, chiar daca iubirea nu este un sentiment foarte aprins la niciunul. Acest aspect al instinctului posesiv creeaza o tensiune enorma asupra ambilor parteneri.

Relatia poate supravietui insa si chiar se poate intari atunci cand comunicarea zilnica aduce informatii bogate legate de partea emotionala, de dor si dragoste, dar si de detalii foarte precise legate de petrecerea timpului liber. In cazul in care nu exista aceste detalii extrem de precise si verificabile ale petrecerii timpului in absenta sotului sau sotiei, apar suspiciunea, gelozia, teama de a fi inselat si, mai ales, umilit.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: momsgetreal.com

Studiu: Casnicia dauneaza grav sanatatii inimii!... FOTO! Doi americani si-au facut casa in autobuz...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 13 noiembrie 2024. Alexandra și Ștefan au câștigat suma de 10000 de lei Miercuri, 13.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x