Atunci cand ne gandim sa redecoram bucataria, cred ca primul criteriu pe care ar trebui sa il luam in considerare este economia de timp. Daca reusim, prin modul de impartire a mobilelor, prin folosirea de echipamente noi, performante, sau prin includerea unor electrocasnice noi, sa petrecem macar o jumatate de ora pe zi mai putin in bucatarie, atunci merita investitia.
Daca masina de spalat haine a devenit de mult timp de neinlocuit, alaturi de asiprator, a venit randul masinii de spalat vase sa faca parte din arsenalul complet al unei bucatarii moderne.
Practic, dar si estetic
Eu nu stiu pe nimeni care sa fie incantat sa spele vase. Desi barbatii sunt cei mai buni bucatari, sau cel putin asa se spune, nu cunosc personal niciun barbat care sa spele vasele cu bucuria cu care le foloseste la gatit. Iar o doamna eleganta va dori cu siguranta sa isi pastreze manichiura mai mult timp, or detergentul, buretii, periile de vase numai la asa ceva nu ajuta.
Dincolo de aspectul practic, din punctul meu de vedere foarte important, in apararea masinii de spalat vase, daca mai era nevoie, au venit designerii, care au creat modele foarte diferite, potrivite in orice bucatarie.
Acest echipament electrocasnic este incorporabil, intocmai ca si cuptorul electric. Daca te gandesti ca bucataria ta e si asa destul de mica, sa stii ca atunci cand nu spala vase masina poate fi folosita ca loc de depozitare al vaselor murdare sau al vaselor curate.
Spatiul de deasupra masinii, de regula blatul, poate fi folosit fara probleme pentru orice, fiindca usa masinii se deschide intocmai ca si cuptorul, spre fata. Mai mult, daca ai masina de spalat vase nu mai e nevoie sa ai chiuveta foarte mare, in care sa incapa cratitele mari, si nici de picuratorul in care acestea sa se scurga, deci inca un spatiu economisit.
Silentioase si economicoase
Masina de spalat vase se racordeaza la apa printr-un racord asemanator celui pentru masina de spalat rufe. Acest racord se face de catre orice instalator. Se va aseza in zona chiuvetei din bucatarie, pentru a fi cat mai aproape de sursa de apa, dar si pentru ca este in reflexul nostru sa pregatim masa cat mai aproape de chiuveta.
Una dintre criticile aduse masinilor de spalat vase este ca programele acestora dureaza foarte mult, ca folosesc foarte multa energie electrica si sunt zgomotoase. Dar aceasta era o realitate acum cativa ani, intre timp lucrurile s-au mai schimbat. Acum exista programe scurte, care dureaza doar cateva minute, pentru spalarea rapida a vaselor cu grad mic de murdarie.
In ceea ce priveste consumul de energie electrica, foarte multe oferte din clasa A sau chiar AAA ne fac sa nu ne gandim prea mult la factura de energie electrica. Sa nu uitam ca si in cazul celorlalte electrocasnice am mers pe acelasi drum: frigiderul acum 15 ai consuma enorm, dar cum nu ne putem lipsi de el am cautat mereu sa alegem un model mai economic, iar producatorii au venit cu oferte din ce in ce mai bune si am ajuns astazi sa avem combine frigorifice care consuma o zecime din vechiul Fram al bunicilor.
Zgomotul produs den modelele actuale de masini de spalat vase este de aproximativ 50-55 de decibeli, in timp ce nivelul de decibeli al unui frigider se situeaza in jur de 45 db. Gandeste-te, spre comparatie, ca o conversatie pe ton calm se face cam la 50-60db, iar in interiorul unei masini in miscare masuram cam 70db.
In favoarea timpului pentru familie
Atunci cand vine vorba de timpul nostru liber, adica acea perioada de la sfarsitul orelor de program si pana la ora somnului, foarte multi dintre noi nu se pot mandri cu multe ore. Timpul petrecut in trafic, in cautarea unui loc de parcare, cozile de la supermarket, pregatirea mesei, spalatul vaselor, spalatul hainelor, calcatul sunt doar cateva dintre activitatile indispensabile care ne vampirizeaza timpul liber.
Daca in privinta transportului putem opta pentru bicicleta, singura mai vioaie in amortitul trafic, cozile de la supermarket le putem inlocui cu mersul la piata din cartier sau minimarketul din fata blocului, in ceea ce priveste economia de timp din casa ce solutii avem?
Ai calculat vreodata cam cat timp petreci pe zi cu spalatul vaselor? 7 minute dimineata pentru cestile de cafea si farfuriile de mic dejun, filtrul de cafea si robotul cu care ai facut un suc proaspat; 10-15 minute dupa masa de pranz, alte 15 dupa masa de seara, inclusiv cratitele si spalatul chiuvetei. In total iesim vreo 40-45 de minute in care stam cu mainile in apa cu detergent, in timp ce sotul si copiii fac altceva, fara noi.
Calculeaza acum acest timp pierdut pe saptamana, pe luna si, de ce nu, pe an! Ia gandeste-te acum cam cat dureaza sa pui farfuriile in masina de spalat vase, sa adaugi detergent, sa alegi programul in functie de gradul de murdarie al vaselor si sa apesi butonul start. Iti spun eu: cel mult doua minute. Si apoi, in timp ce masina face treaba, tu te poti relaxa impreuna cu familia, poti ajuta copiii la teme, te poti uita la televizor sau poti avea grija de manichiura.
Daca te gandesti la costuri, tine cont ca si spalatul vaselor presupune costuri, si inca mari. In primul rand, te costa apa calda, iar daca stai la etajele superioare dintr-un bloc atunci vei lasa apa mult sa curga pana va curge calda. Te costa apoi detergentii, buretii, periile, spatulele si tot ce mai folosesti. Apoi te mai costa timpul pe care tu il petreci la cosmetica refacandu-ti mai des manichiura, cremele de intretinere a mainilor care trebuie sa contracareze si efectul chimicalelor din detergent si, nu in ultimul rand, te poate costa o cearta cu sotul pentru lipsa de timp impreuna.
Citeste si revista Felicia!
Foto: perdidokeyforeclosures.com
Aso - leul de apartament... Denimul - mereu in tendinte...