Specialistii sunt de acord ca la varsta adolescentei exista diferente semnificative intre atitudinea fetelor si a baietilor fata de relatiile romantice. Pentru baieti, acestea sunt mai putin importante decat pentru fete. Ei isi doresc, in general, relatii de scurta durata. Sunt mult mai interesati de statutul lor in fata colegilor si a prietenilor de acelasi sex decat de partenerele lor. Ei socializeaza mult mai bine cu baietii si concureaza cu ei pentru a avea un statut cat mai inalt. Pentru ei, cuceririle in randul fetelor sunt o modalitate de a atinge sau a-si consolida un asemenea statut.
Pe de alta parte, fetele se orienteaza spre relatii romantice cat mai solide si stabile. Ele se implica mai mult in aceste relatii, carora le aloca mai mult timp si energie decat baietii. In consecinta, ele sunt mult mai mult influentate in performantele lor scolare de aceste relatii. Fetele consuma multa energie si pentru a capta atentia baietilor se concentreaza foarte mult asupra acestor aspecte ale vietii lor adolescentine. De aceea, nu de putine ori nu mai au timp pentru lectii si nu mai sunt asa de preocupate de performantele scolare.
Riscuri
In afara unor beneficii evidente, tinerii sunt expusi si unor riscuri atunci cand se implica intr-o relatie. In primul rand, se expun riscului la violenta. De altfel, se pare ca in relatiile adolescentine se inregistreaza un numar de abuzuri (verbale, emotionale sau fizice) mai mare decat la orice alta varsta. Imaturitatea si lipsa de experienta ii pot induce nu de putine ori in eroare.
Mesaje pe telefon, pe e-mail sau un comportament violent sunt interpretate nu de putine ori ca fiind un semn ca partenerul este gelos, si nu ca o forma de violenta.
Consecintele sunt foarte grave si pot dura o viata intreaga. Specialistii sustin ca tinerii care experimenteaza in adolescenta o relatie violenta au foarte mari sanse de a se implica si la maturitate intr-o relatie de acelasi tip.
Influente pozitive asupra rezultatelor scolare
Specialistii au observat si cateva dintre influentele benefice asupra performantelor scolare ale unui adolescent. Acestea tin atat de mediul familial in care traiesc, cat si de prietenul sau prietena pe care si-o aleg. Ei sustin ca adolescentii care locuiesc impreuna cu ambii parinti au rezultate mai bune la scoala decat cei crescuti de un singur parinte, au mama sau tata vitreg sau in alte genuri de familie.
Adolescentii sunt mai mult influentati de parinti atunci cand sunt mai mici. De asemenea, ei isi pot influenta copiii atunci cand au dificultati. De fapt, adolescentii apreciaza faptul ca parintii le sunt aproape atunci cand se confrunta cu greutati deosebite, carora nu le pot face fata singuri.
De o influenta benefica se bucura si in cazul in care prietenul/prietena au rezultate scolare mai bune decat el. Atunci ei au tendinta sa invete mai bine pentru a avea aceleasi performante scolare ca partenerul lor. Apare un fel de orgoliu ca si ei pot fi la fel de buni, iar ambitia si dorinta de a fi apreciati de parteneri ii motiveaza in a avea rezultate scolare cat mai bune.
Citeste si Relatiile sentimentale ale adolescentilor si scoala (1)
Citeste si Revista Felicia
Sursa foto: keeprelationships.com
Translatorul digital ii ajuta pe elevii care nu vorbesc limba oficiala... Ingrijeste-te cu atentie dupa plaja!...