Reteta a fost furnizata Jurnalului National de catre Octavian Antonescu din Cluj-Napoca: "Cand eram copil, in satul nostru de pe apa Muresului, bunicul era mester mare in pregatit tocana de ied la ceaun. Mai intai taia carnea in bucati potrivite, pe care le rumenea in uleiul infierbantat in ceaun si le scotea alaturi. In grasimea care ramanea prajea cateva cepe (mari cat pumnul) taiate marunt.
Cand incepeau sa sticleasca turna putina apa si lasa sa fiarba ceapa inabusit pana se facea ca o crema. Atunci punea la loc carnea in ceaun, adauga piper, sare, foi de dafin si supa de carne (sau de legume: morcovi, telina, pastarnac, fierte toate impreuna) si lasa pe foc mic vreme de aproape o ora. Cand carnea era bine inmuiata, tocana urma sa se faca mai departe in doua moduri.
Fie adauga suc de rosii sau bulion diluat cu apa si mai dregea gustul cu sare si boia, fie facea un fel de rantas din faina calita in ulei, subtiata cu supa de carne in care s-a dizolvat si un paharel de smantana de casa, grasa. Mancarea asta, la masa bunicilor, era buna cu mamaliga taiata cu ata. Cine pofteste poate sa puna alaturi cureti (varza) murat sau gogosari la otet".
Citeste Jurnalul National!
Cum sa-ti inveti copilul sa devina un adult echilibrat... Cum amenajam holul si balconul casei...