500g orez basmati
2 cepe mari, injumatatite si feliate fin
4 linguri ulei de floarea-soarelui
1 radacina de ghimbir de marimea degetului mare, data pe razatoare
65g pasta curry
2 batoane de scortisoara
6 pastai verzi de cardamom
3 anason stelat
250g cartofi taiati cuburi
1 conopida mica, rupta in buchetele
250g iaurt grecesc
225g mazare congelata
sofran
½ lingurita apa de trandafiri
unt, pentru uns
100g nuci caju, prajite si sarate
Pentru decorare:
2 cepe, injumatatite si feliate fin
3 linguri ulei de floarea-soarelui
1 mana frunze de coriandru
Mod de preparare:
1. Se clateste orezul in cateva ape pentru a indeparta excesul de amidon, apoi se pune intr-un castron cu apa rece si se lasa 30 de minute la inmuiat.
2. Intre timp, se prajeste ceapa in ulei timp de 8 minute pana devine frageda si aurie. Se adauga ghimbirul si se mai prajeste 2 minute. Se amesteca pasta curry si toate condimentele si se mai prajeste totul 1 minut. Se adauga cartofii si conopida. Se toarna 300ml apa, se acopera si se fierb 5-7 minute, pana ce legumele sunt moi, dar nu rasfierte. Se adauga iaurtul, mazarea si 1 lingurita de sare.
3. Se amesteca bine sofranul cu apa de trandafiri si cu 3 linguri de apa fiarta. Se scurge orezul si se pune intr-o oala cu apa sarata clocotinda, apoi se fierbe 5 minute pana este aproape gata. Se scurge din nou. Se unge cu unt un vas mare termorezistent cu capac. Se pune sosul curry in vas, se presara cu nucile caju, peste care se pune orezul. Peste orez se toarna amestecul de sofran si apa de trandafiri. Se acopera vasul cu folie de aluminiu si apoi se pune capacul. Se poate tine la frigider peste noapte.
4. Se incinge cuptorul la 180°C/aer cald sau 160°C/gaz 4. Se pune biryani in cuptor pentru 45 de minute - 1 ora, pana este gata. Pentru a verifica daca este gata, luati o lingura de orez din centrul vasului si gustati. Pentru a decora, se prajeste ceapa la foc mic pana e aurie si crocanta (se poate pregati in avans). Cand biryani este fierbinte si gata de servit, se presara cu ceapa prajita si cu frunze de coriandru.
Citeste si alte retete numai pe Good Food!