- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
O masa care sa sarbatoreasca Ziua Romaniei trebuie sa contina numai preparate traditionale romanesti.
Iata un meniu complet pentru o masa festiva in familie!
1. CIORBA DE PESTE
Ingrediente:
- un peste de 1 kg (crap sau ce doriti);
- 1 morcov;
- 1 telina;
- 2 cepe;
- 2 bucati pastarnac;
- 2 ardei grasi;
- 4 rosii;
- 2 lingurite orez;
- 1/2 l bors;
- 3 linguri ulei;
- 1 legatura leustean;
- sare.
Mod de preparare:
1. Se curata pestele de solzi, de intestine si se spala bine.
Se taie capul si se portioneaza in bucati potrivite ca marime.
2. Se curata zarzavatul, se da pe razatoarea mare impreuna cu ceapa si se calesc in ulei 2-3 minute. Se stinge cu 3 litri de apa calda, se pune orezul spalat si se lasa sa fiarba bine.
Rosiile se taie cubulete sau se dau pe razatoarea mare si se adauga in supa.
3. Borsul se fierbe separat, se toarna in oala si se pune sare.
Cand clocoteste, se pun bucatile de peste impreuna cu capul si se mai fierbe 5 minute. Se ia oala de pe foc si se pune leusteanul tocat marunt.
2. FASOLE CU CIOLAN AFUMAT
Ingrediente:
- un ciolan afumat;
- 500g fasole uscata;
- 2 morcovi mari;
- 4 cepe;
- un ardei gras;
- sare;
- 3 foi de dafin;
- 2-3 linguri bulion;
- cimbru.
Mod de preparare:
1. Fasolea se spala bine si se lasa in apa rece o ora, sa se umfle. Se adauga un morcov ras, o ceapa tocata, sare si o foaie de dafin. Dupa ce a fiert, se scurge apa, dar se opresc 3-4 polonice.
2. Separat, se pune intr-o oala putin ulei, in care se calesc 3 cepe si un morcov, tocate sau date pe razatoare. Cand ceapa devine aurie se adauga bucati de ciolan afumat, care se rumenesc putin, mestecand din cand in cand.
3. Se adauga 3-4 polonice din supa in care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, putin cimbru, sare si se lasa sa mai fiarba pana scade zeama.
4. Se poate servi cu marar tocat si cu muraturi.
3. PLACINTA CU BRANZA
Ingrediente:
- 1/2 kg faina;
- 1 pachet unt;
- 1 cana lapte dulce;
- 1 kg branza de vaci;
- 10 oua;
- coaja de lamaie;
- 1 cana smantana;
- 100g stafide (optional)
Mod de preparare:
1. Se prepara un aluat frantuzesc din unt, faina, un praf de sare si o cana de lapte dulce. Aluatul se lucreaza de mai multe ori, iar la framantat se pune numai jumatate din cantitatea de unt, cealalta jumatate se pastreaza pentru framantarea de mai tarziu.
2. Se lasa la rece o ora, apoi se intinde pe o planseta si se imparte in 2 parti egale.
3. Se prepara umplutura de branza, amestecand 1 kg de branza proaspata de vaci cu o jumatate de cana de smantana, coaja de lamaie rasa si cele 10 oua. Optional se adauga si stafide.
4. Se unge o tava cu unt, se pune o foaie si se acopera cu umplutura de branza.
5. Se acopera cu foaia ramasa si se baga la cuptor pentru 45 de minute.
6. Se toarna smantana peste placinta si se mai coace timp de inca 15 minute.
7. Placinta se serveste rece si cu zahar pudra.
Unei astfel de mese nu trebuie sa ii lipseasca un vin fiert aromat sau o tuica fiarta romaneasca!
FOTO: ilmenudiangela.wordpress.com
Regina Maria la 1918: secretele unui look regal!... 5 modalitati de a insufla copilului spiritul patriotic...