1 pui de aprox. 1½ kg
1 lamaie, taiata in jumatate
6 felii de bacon afumat
pentru sos:
1 ceapa, taiata in jumatate
2 foi de dafin
6 catei de usturoi
600ml lapte
200g firimituri de paine
unt
Mod de preparare:
1. Se incalzeste cuptorul la 220ºC. Se asezoneaza interiorul puiului. Este un lucru esential, caci ii da o aroma deosebita. Se umple puiul cu lamaie si usturoi si se asezoneaza. Nu este nevoie sa cureti usturoiul. Se inveleste pieptul puiului in felii de bacon si se asaza intr-o tava nu foarte adanca.
2. Se baga la cuptor timp de 10-15 minute, pana prinde culoare, apoi se reduce intensitatea focului la 170ºC si se mai coace timp de o ora pana ce carnea devine frageda. Acest lucru se testeaza intepand pieptul cu o furculita. Daca zeama este limpede, puiul este facut, daca nu, se mai lasa la copt. Se lasa 20 de minute sa se odihneasca inainte de a fi servit.
3. Ador sosul de paine la puiul fript. Firimiturile de paine alba dau o aroma bogata. Apoi, se fixeaza foile de dafin pe jumatatile de ceapa cu catei de usturoi. Se pun intr-un vas cu laptele, se da in clocot si se face infuzie timp de 10 minute. Se ia ceapa din vas, se da laptele iar in clocot si se adauga firimiturile. Se asezoneaza si se incorporeaza un cub mare de unt.
4. La servire, se indeparteaza feliile de bacon. Se taie pulpele - se taie la incheieturi caci este mai usor. Daca dati de os, miscati lama cutitului pana dati de incheietura si taiati. Pieptul se taie pe jumatate si totul se serveste cu sos de paine, bacon si sosul ramas in tava.
Citeste si alte retete numai pe Good Food!
Cum planifici petrecerea de casa noua... Cinci sfaturi sa iti salvezi casnicia...