Cherry Pie
Ingrediente: Blat: 250 g faina, 1 praf de copt, 2 linguri (lg) esenta de lamaie, 8 lg apa calda, 100 g unt. Umplutura: 400 g cirese, zeama de pe compot, 1 anason stelat, 2 lg de amidon, 2 lg praf scortisoara, 5 lg de zahar brun. Glazura: 1 albus ou, 5 linguri zahar brun.
Preparare: Intr-un bol, amesteca faina cu praful de copt si zeama de lamaie. Untul, taiat bucatele, il framanti bine cu faina. Adaugi si apa. Impacheteaza-l in folie de plastic si da-l la rece 30 de minute. Separat, faci umplutura. Pui pe foc mic zeama de cirese cu amidonul, zaharul, scortisoara si anasonul. Amesteci continuu. Dupa ce da in clocot, compozitia incepe sa se ingroasa. Scoate anasonul. Adauga peste crema ciresele (fara samburi). Lasa sa mai dea un clocot, amestecand. Din aluatul scos din frigider taie un sfert. Pune bucata mai mare intr-o tava rotunda, neunsa, intinzand inclusiv pe pereti. Peste aluat, se toarna umplutura de cirese. Din aluatul ramas fa un grilaj, care se pune deasupra umpluturii. Bate albusul de ou, apoi unge grilajul si marginile prajiturii. Presara cu zahar, apoi da la cuptor, 30 minute. Se serveste calda.
Cherry Enchiladas (tortilla cu cirese)
Ingrediente: 5 tortillas (lipii din grau, porumb etc.), 600 g cirese fara samburi, ½ cana apa, 1/2 cana unt, 1/2 cana zahar, 2 linguri zahar, 1/2 lingurita scortisoara.
Preparare: Pe fiecare tortilla se pun 4-5 lingurite de fructe si se ruleaza ca o clatita, punandu-se intr-o tava termorezistenta. Separat, intr-o craticioara, se pune apa, untul si 100 g zahar, la foc mic, pana da intr-un clocot. Se toarna peste tortillas. Cand s-au racit putin, se acopera vasul si se da la frigider peste noapte. A doua zi se amesteca 2 linguri de zahar cu scortisoara si se presara peste tortillas. Se pune preparatul la cuptorul preancalzit (190 C), 40 minute. Se servesc calde.
Clafoutis de cirese
Ingrediente: 500 g cirese, 3 oua, 50 g zahar pudra, 100 ml lapte, 200 ml smantana pentru frisca, 100 g faina, ½ lingurita praf de copt, un praf de sare.
Preparare: Ciresele se spala si se curata de samburi. Apoi se asaza intr-un vas termorezistent, uns cu mult unt. Separat, se bat ouale cu un praf de sare. Se adauga in bol zaharul pudra si se bate in continuare pana se face spuma, iar peste aceasta se toarna laptele omogenizat in prealabil cu smantana pentru frisca. La sfarsit, se amesteca faina cu praful de copt si se adauga treptat la compozitia de ou, pana se omogenizeaza, ca un aluat de clatite. Se toarna peste ciresele asezate in vas. Se introduce in cuptorul preancalzit si se coace, la foc mic, 50 minute.
Inghetata de cirese amare
Ingrediente: 500 ml zeama de cirese amare, 500 ml de apa, 500 g de zahar.
Preparare: Se aleg cirese amare bine coapte si se curata de samburi. Se paseaza prin sita sau mixer, iar sucul rezultat se pune intr-un vas de sticla. Separat, se face sirop din zahar si apa si se fierbe pana se leaga ca pentru dulceata. Peste siropul clocotit se toarna zeama de cirese, se amesteca, apoi se lasa compozitia sa se raceasca. Inghetata se pune in cupe si se da la congelator.
Cherry Chocolate
Ingrediente: 40 ml lichior cirese, ciocolata calda, putina frisca si o cireasa.
Preparare: Se preincalzeste o cana inalta, apoi se toarna in aceasta ingredientele. Se completeaza cu frisca (instant), se asaza o cireasa in varf si se serveste cu un pai gros.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: jewishsinglemaltwhiskysociety.com