Antena Căutare

Romanii, printre cei mai grasi europeni

Pandemie de obezitate. Nu e o gluma. Chiar daca nu vreun virus sau o bacterie provoaca ingrasarea, aceasta este o boala de care tot mai multi oameni sufera. Un studiu britanic publicat in revista medicala The Lancet, realizat de nutritionisti cu reputatie globala, avertizeaza ca, in 20 de ani, numarul obezilor din tarile dezvoltate si din unele tari in curs de dezvoltare aproape se va dubla, ajungand sa reprezinte jumatate din populatie in cazul unor tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Australia, Mexic sau Iordania.

Problema grasilor nu este doar a lor, ci a intregii societati. Mai multi obezi inseamna mai multe imbolnaviri grave (obezitatea este asociata cu bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul), cu cresteri corespunzatoare ale cheltuielilor publice de sanatate.

Studiul puncteaza faptul ca foarte putine guverne si-au luat in serios angajamentul stabilit in urma cu 7 ani, cand Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit o strategie globala pentru sanatate alimentara, dieta si activitati fizice, majoritatea statelor membre lasand aplicarea strategiei pe seama indivizilor si a organizatiilor nonguvernamentale.

Acesta este si cazul Romaniei, care anul trecut a urcat pe locul trei in Europa dupa procentul persoanelor supraponderale in totalul populatiei, dupa Grecia si Iugoslavia. In 2003, Romania era pe locul 23 in acest top, deci a urcat 20 de pozitii in doar 7 ani. Un sfert dintre romani sunt obezi, iar jumatate supraponderali.

Explicatia acestei evolutii este data de schimbarea stilului de viata si a obiceiurilor alimentare. Tot mai putini romani fac regulat sport (sau macar miscare / o activitate solicitanta fizic) si tot mai multi se hranesc in regim fast-food. Nu intamplator, afacerile lanturilor de restaurante fast-food prospera, doar cele 65 de restaurante McDonald's din tara vanzand hamburgeri de 100 de milioane de euro anul trecut. Si mai grav, activitatile sportive au ajuns sa fie cvasi-ignorate in scoli - ca atare, 40% dintre copii sunt obezi!

Articolul continuă după reclamă

Info plus - cum afli daca esti supraponderal sau obez

Indicele de masa corporala (IMC) trebuie sa fie mai mic de 25. IMC este raportul intre greutatea corporala si patratul inaltimii. La persoanele supraponderale, IMC este intre 25 si 30. Peste aceasta valoare, se considera ca persoana respectiva este obeza, iar un IMC mai mare de 40 indica obezitatea morbida (care reprezinta un risc major pentru sanatate).

Exemplu concret: o persoana cu inaltimea de 1,75 m (inaltimea medie la barbatii adulti) este considerata supraponderala daca are o greutate ce depaseste 76,5 kilograme, obeza daca depaseste 92 de kilograme, respectiv cu obezitate morbida daca „sare" de 122,5 kilograme.

- 30% dintre femeile din Romania si 20% dintre barbati sunt obezi

- „campionul roman al grasimii" a fost un valcean care a murit anul trecut, la varsta de 54 de ani, rapus de obezitate: atinsese 350 de kilograme...

- Grasii planetei sunt locuitorii insulelor din Sudul Pacificului care compun statele Tonga si Samoa - unde 65 - 70% din populatie este obeza.

Citeste si Jurnalul National!

Foto: instablogsimages.com

Afla ce ruj te prinde cel mai bine!... Relatia de cuplu, schimbata de avansarea la serviciu a partenerilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x