Antena Căutare

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată 5 factori esențiali privind regimul alimentar al copiilor și un regim de viață sănătos în general.

Galerie
Sănătate copii în România

Sănătate copii în România. Alimentația sănătoasă la copii este esențială atunci când vorbim de sănătatea copiilor. Iată cei 5 factori esențiali privind regimul de viață sănătos al copiilor și felul cum se raportează copiii din România la acești factori.

Sănătatea și alimentația copiilor - Educația privind stilul de viață sănătos în perioada copilăriei este foarte importantă în menținerea unei bune stări de sănătate pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Există dovezi științifice incontestabile că bolile precum cele de inimă, accidentele vasculare cerebrale, cancerul, diabetul zaharat, obezitatea, pot fi prevenite sau apariția lor poate fi întârziată prin câteva modificări ale stilului de viață, constând, în esență, în adoptarea unei alimentații sănătoase și în creșterea nivelului de activitate fizică.

Copiii care învață de mici să consume zilnic micul dejun, să mănânce fructe și legume, să facă mișcare, să își prețuiască starea de sănătate, vor practica aceste deprinderi și în viața de adult și își vor educa, la rândul lor, copiii pe baza acestor principii.

Articolul continuă după reclamă

Obezitatea la copii și supraponderalitatea sunt în creștere, fiind mai mari la băieți ca frecvență, ceea ce constituie o importantă problemă de sănătate publică, din cauza afecțiunilor asociate și a repercusiunilor psihosociale.

Copiii cu vârste între 2 și 11 ani sunt vulnerabili la problemele de alimentație deoarece sunt dependenți de adulți, de stilul lor de viață, dar și pentru că au necesități specifice fiecărei vârste. Acestea rezultă din faptul că un copil are nevoie de mai multă energie pentru creștere și dezvoltare, alături de toate substanțele nutritive din alimente (în special proteine, grăsimi, vitamine și minerale).

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

Alimentatie copii

Alimentație sănătoasă la copii, alimente recomandate pentru copii

  • cereale : pâine, orez, paste făinoase, ca sursă principală de energie (calorii) ; alimentele integrale prezintă avantaje nutriționale care le fac de preferat sortimentelor rafinate ;
  • carne, lactate, ouă – surse de proteine de înaltă calitate biologică ; alternativ : legume în combinații care să asigure necesarul de aminoacizi esențiali ;
  • lapte, iaurt și brânzeturi ; acestea reprezintă o bună sursă de calciu ; în cazul în care, din diferite motive, laptele și lactatele nu sunt incluse (de exemplu, regim vegetarian), alimentele din soia (și tofu) sunt o bună alternativă din punct de vedere al aportului de calciu ; 21
  • carne și ulei de pește, gălbenuș, brânzeturi, ciuperci : surse naturale de vitamina D, alimentele fortificate din comerț (cu adaos de vitamina D) ; expunerea la soare este necesară pentru metabolismul vitaminei D, care, la rândul ei, este necesară pentru metabolismul calciului și dezvoltarea sistemului osos ;
  • carne, ficat, pește, legume cu frunză verde și păstăioase (mazăre, fasole, linte) : surse alimentare adecvate de fier ; fetele au deseori un aport scăzut de fier ;
  • legume și fructe ca surse de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, care contribuie, printre altele, la o bună absorbție a fierului.

Alimente nesănătoase pentru copii

Anumite alimente trebuie limitate în meniul copiilor :

  • băuturile cu zahăr, alegând ca principale lichide apa și laptele ; sucurile naturale de fructe fără adaos de zahăr și conservanți pot fi consumate, de preferință la mese ;
  • dulciurile și gustările trebuie limitate atunci când au un conținut mare calorii și mic de substanțe nutritive, și atunci când interferează cu ritmul fiziologic de alimentație ; zahărul, în plus față de calitățile nutriționale minime, cauzează carii ;
  • sarea : limitarea consumului de sare se face prin alegerea alimentelor mai puțin sărate la gust și prin evitarea adăugării unor cantități mari de sare la gătit sau în timpul consumului de alimente.

Alimentația sănătoasă la copii - 5 factori importanți

  • Micul dejun la copii

Consumul regulat al micului dejun la copii este o componentă importantă pentru o dietă sănătoasă și aduce un substanțial aport nutritiv (vitamine, minerale și fibre).
Indicele de masă corporală este, în general, mai scăzut la tinerii care consumă regulat micul dejun, pe când performanțele școlare sunt mai crescute.
Consumul zilnic al micului dejun scade semnificativ odată cu vârsta, atât în rândul fetelor, cât și al băieților.
În România, un număr semnificativ mai redus de elevi consumă regulat micul dejun, comparativ cu alte țări.

  • Consumul de fructe și legume la copii

Consumul de fructe și legume la copii are multiple efecte benefice asupra sănătății. Acestea contribuie la o bună sănătate și creștere, la dezvoltarea intelectuală optimă, la un nivel scăzut al indicelui de masă corporală și la o creștere a densității osoase la băieți. Consumul de fructe descrește semnificativ atât pentru fete, cât și pentru băieți, odată cu creșterea vârstei. În România, consumul de fructe este mai mare la copiii proveniți din familii cu venit mare, mai ales pentru fete.

OMS recomandă 5 porții de fructe și legume pe zi (aprox. 400‑500 g/zi).
Consumul de fructe și legume în timpul copilăriei se reflectă asupra stării de sănătate a viitorului adult, prin scăderea riscului de boală coronariană, de infarct și de cancer.

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

  • Consumul de băuturi îndulcite și consumul de apă la copii

Consumul de băuturi îndulcite ​este în creștere peste tot în lume, fiind însoțit de sporirea numărului de persoane obeze și supraponderale. România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește consumul zilnic de băuturi îndulcite. Copiii proveniți din familii cu status socio-economic mai ridicat au un consum semnificativ mai mare față de cei proveniți din familii cu nivel scăzut.

Consumul regulat de băuturi îndulcite conduce la creșterea aportului caloric, creșterea în greutate, a riscului de supraponderalitate și obezitate, precum și a frecvenței bolilor asociate obezității, cum ar fi diabetul zaharat tip 2 și sindromul metabolic. Recomandările OMS includ evitarea băuturilor îndulcite și consumul de apă în cantități adaptate necesităților copilului. De exemplu, pentru un copil de grădiniță se recomandă aproximativ 800 ml/zi de apă, iar pentru un copil de gimnaziu aprox. 1200 ml/zi de apă. Aceste cantități sunt orientative, fiind adaptate condițiilor de mediu (vor crește pe timpul verii), masei corporale (aprox. 30 ml/kgc), activității fizice desfășurate.

  • Activitatea fizică la copii

Activitatea fizică la copii este recomandată pentru efectele asupra sănătății pe termen scurt și lung, fiind importantă atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală.
Activitatea fizică este asociată cu o bună stare de sănătate cardiovasculară și musculo‑scheletală, precum și cu o reducere a depresiei și a anxietății în rândul copiilor. Lipsa activității fizice susținute asociată cu alte comportamente sedentare conduce la apariția obezității, una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în Europa și Statele Unite ale Americii .
România se situează printre țările cu cea mai mică pondere a adolescenților, băieți sau fete, care desfășoară zilnic activitate fizică. Activitatea fizică scade semnificativ cu vârsta în România, ca în majoritatea țărilor participante la studiu.

  • Sedentarismul la copii

Efectele sedentarismului, privitul îndelungat la emisiunile de la televizor sau utilizarea excesivă a computerului în timpul copilăriei și al adolescenței se asociază cu creșterea în greutate la vârsta adultă, dar și cu alte probleme de sănătate fizică și mentală.

În România, copiii mai mari se uită la emisiunile de la televizor sau computer mai mult, odată cu creșterea în vârstă. La toate categoriile de vârstă și ambele sexe, România ocupă locuri fruntașe în ceea ce privește comportamentele sedentare.

În mod uimitor, România este singura țară la care sedentarismul la copii se întâlnește mai frecvent la familiile cu nivel socio-economic crescut.

Recomandări privind activitatea fizică la copii

HEPA - Activitățile Fizice de Îmbunătățire a Sănătății -rețetaua înființată de UE subliniază faptul că activitatea fizică este benefică și poate fi plăcută atunci când :

  • se desfășoară zilnic ;
  • durează minim 60 de minute/zi, săptamânal ;
  • este diversă și distractivă ;
  • are intensitate moderată ;
  • se desfășoară acasă, la școală, în timpul liber, în vacanțe ;
  • se efectuează cu familia, colegi, prieteni sau individual ;
  • se desfășoară în sală sau în aer liber ;
  • se desfășoară sub formă de joc, joc sportiv, diverse sporturi

Recomandări pentru copii și părinți, pentru a fi mai activi :

Sănătate copii în România. 5 factori esențiali pentru alimentația sănătoasă la copii

Sport copii

Copiii întotdeauna tind să urmeze exempul părinților, așadar șansele ca un copil să facă mișcare sunt mult mai mari dacă și părintele face acest lucru sau dacă măcar este încurajat de părinte. Iată câteva recomandări:

  • urcă scările în loc să folosești liftul ;
  • dacă poți, mergi pe jos sau cu bicicleta până la destinație ;
  • mergeți la plimbare cu familia sau prietenii ; •
  • mergeți în vizită la prieteni și familie în loc să le dați telefon sau să le trimiți mesaje;
  • practicați un sport organizat, în familie. Înotul, tenisul, fotbal, baschet sau chiar dansul se pot face în familie.
Rugăciunea din Postul Mare a zilei de miercuri. Rostește-o pentru putere și fericire în viață... Nume de copii. De ce să ții cont când alegi nume de fete și nume de băieți...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x