Antena Căutare

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri pe 21 mai

Constantin și mama sa Elena sunt sarbatoriti atat de biserica ortodoxa, cât și de cea catolica pe 21 mai. Cei doi sunt considerati mari aparatori ai crestinatatii, fiind cei datorita carora crestinismul a devenit religie permisa, oprind jertfele sangeroase in numele credintei.

Constantin și mama sa Elena sunt sărbătoriți atât de biserica ortodoxă, cât și de cea catolică. Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt prăznuiți în calendarul ortodox și în calendarul catolic pe 21 mai. Cei doi sunt considerați mari apărători ai creștinătății, fiind cei datorită cărora creștinismul a devenit religie permisă, oprind jertfele sângeroase în numele credinței.

Constatin și Elena sunt sunt printre cei mai iubiți sfinți din România, astfel aproximativ 1.850.000 le poartă numele.

Împăratul Constantin, convins de valorile religioase și morale ale doctrinei creștine a dat un act, în ianuarie 313, prin care creștinismul a devenit „religio licita”(religie permisă) la fel ca celelalte religii din imperiul său. Acesta a decedat în 321, duminica, această zi a devenind zi de odihnă, sărbătoare săptamânală a creștinilor și ziua în care soldații mergeau la slujbă.

Sfânta Elena este cunoscută pentru descoperirea crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos, astfel, pentru demersul său de cercetare, devenind octotitoare a tuturor arheologilor. Pentru grija sa arătată săracilor și oamenilor simpli, dar și pentru evlavie și credință, împărăteasa este sărbătorită în întreaga creștinătate.

Articolul continuă după reclamă

Sfinții Împărați Constantin și Elena. Tradiții și obiceiuri pe 21 mai

În popor, această sărbotoare mai este cunoscută și sub numele de „Constantin Graur” sau „Constantinul Puilor„ deoarece se crede că în această zi păsările încep să își învețe puii să zboare, după ce și-au construit cuib de Dragobete(24 februiarie).

Sfinții Împărați Constantin și Elena 2018. Tradiții și obiceiuri pe 21 mai

În această zi păstorii hotărăsc cine va fi baciul oilor, cine le va păzi și unde vor amplasa stânele. Tot la sate se crede că cei care vor munci, de ziua lui Constantin Graur , vor avea parte de grauri peste recolte și le vor distruge. În popor se crede că tot ce se seamănă după 21 mai se va usca.

Gospodăriile sunt tămâiate și stropite cu aghiasma, de către femei, pentru ca familia să fi ferită de spiritele rele. Se crede că în cazul în care cineva muncește, de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena, toate holdele și strugurii vor fi distruși, iar puii vor fi mâncați de ulii.

Tot în această zi, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin foc se trec si oile pentru a fi ferite de rele și să fie sănătoase pe tot parcursul anului.

Calendar ortodox 21 mai. Rugăciunea către Sfinții Constantin și Elena te scapă de rău... Constantin cel Mare. Împăratul care a fost sanctificat!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x