- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Cercetarile sugereaza faptul ca durata somnului si felul in care dormim influenteaza felul in care esti perceput de ceilalti si modul in care ei te trateaza. Potrivit lui Axelsson, oamenii apeleaza la tratamente cosmetice pentru a-i face sa arate mai energici si mai proaspeti si pentru a-si spori increderea in propriile forte.
Dar John este de parere ca o perioada suficient de mare de somn poate avea aceleasi rezultate ca si operatiunile mentionate. Savantul nu a ezitat sa concluzioneze ca somnul este cel mai bun tratament cosmetic pe care specialistii il au la dispozitie in prezent.
FOTOGRAFII ELOCVENTE
Oamenii de stiinta au apelat la un esantion format din 23 de persoane, cu varste cuprinse 18 si 31 de ani, solicitandu-le sa doarma timp de opt ore intr-o noapte pentru ca, in ziua urmatoare, acestea sa fie fotografiate.
Pozele au fost realizate intre orele 14:00 si 15:00 intr-o camera aerisita, mentinand o distanta fixa intre fete si aparatul de fotografiat. Subiectilor li s-a cerut sa aiba parul despletit si pieptanat spre spate, iar expresia fetei sa fie relaxata si neutra. Ulterior, cercetaorii au cerut unui numar de 65 de observatori sa caracterizeze pozele, fara sa stie cat dormisera subiectii in noaptea anterioara.
Observatorii au considerat ca persoanele private de somn aratau, in medie, cu 6% mai putin sanatoase, cu 4% mai putin atractive si cu 19% mai obosite decat atunci cand fusesera fotografiate dupa ce se odihnisera noaptea. Studiul a demonstrat faptul ca durata somnului unei persoane influenteaza modul in care ceilalti caracterizeaza starea sa de sanatate. Cercetari anterioare au demonstrat importanta duratei somnului asupra fizionomiei.
Un studiu realizat in 2007 a demonstrat ca persoanele care nu dorm suficient prezinta un risc sporit de a deveni obeze. Un alt studiu realizat in aceeasi perioada a aratat ca somnul joaca un rol esential in formarea amintirilor.
In viitor, Axelsson si colegii sai spera sa demonstreze influenta unor tulburari ale somnului, precum reprize de somn de cate 4-5 ore cateva nopti la rand pot afecta sanatatea si aspectul fizic al unei persoane. El nadajduieste sa descifreze trasaturile faciale care determina o persoana sa isi caracterizeze interlocutorul obosit, bolnav sau mai putin atragator.
Citeste si Jurnalul National
Foto: healthy-talks.com
Cum a fost sarbatorit Revelionul in jurul lumii... J.Lo isi trimite gemenii de 2 ani la sala!...