Daca sunt inca in scoala primara sau mai mici, orice tip de activitate fizica e binevenita, organizata sau nu. O data ce cresc, majoritatea copiilor se vor indrepta spre sporturile de echipa, competitive, cu reguli bine stabilite. Aceste jocuri o sa le confere sentimentul de apartenenta, stabilitate, ca fac parte dintr-o organizatie
Motivul? Aceste jocuri o sa le confere copiilor sentimentul de apartenenta la o comunitate, de stabilitate. Proportional cu trecerea anilor, abilitatile copiilor se vor dezvolta.
Tinand cont de acest lucru, in alegerea unui sport este important sa se tina seama de nivelul de dezvoltare al copilului si de varsta pe care o are.
Intre 2 si 3 ani
La aceasta varsta copiii sunt prea mici pentru a incerca miscari fizice complicate. De-abia invata lucrurile de baza precum alergatul, saritul, prinsul.
Se recomanda : alergari si plimbari in curte, exercitii specifice copiilor mici cu un profesionist, rostogoliri, joaca in piscina (supravegheati).
Intre 4 si 6 ani
Recomandari: dans, leapsa, saritul cu coarda, aruncarea si prinderea mingii, mersul cu tricicleta sau cu bicicleta cu roti ajutatoare.
Dupa 6 ani, copilul incepe sa prinda siguranta in miscari. Ar putea fi pregatit si de un joc in echipa.
Intre 7 si 10 ani
Recomandari: baseball, gimnastica, fotbal, inot, tenis, ciclism.
De la 10 ani in sus
Recomandari: cross, canotaj, jocuri de echipa la nivel de liga
Copiii nu trebuie fortati sa joace sporturi de echipa. Este important ca ei sa ia decizia asta de unii singuri, cand au timp si daca vor.
sursa foto: dailymail.co.uk