De aceea, e bine de stiut mereu care sunt perioadele de garantie ale produselor proaspete, de la carne la lactate, de la fructe la condimente sau de la mancarurile gatite. Si chiar si de la bauturi. Iata o lista cu cele mai importante produse si termenii de garantie.
Carnea: intre doua si sapte zile
Carnea proaspata nu rezista in conditii optime mai mult de doua zile la frigider, indiferenta ca e de vita, porc, peste sau pui.
Carnea gatita si nemancata poate sa reziste la frigider maximum 7 zile. Sub nici o forma nu prelungiti aceasta perioada.
Mezelurile de tipul celor afumate (sunca, pastrama, carnati) trebuie consumate in aproximativ sapte zile din momentul in care le-ati bagat la frigider.
Ca regula generala, la cel mai mic miros neplacut, aruncati carnea, nu va riscati sub nici o forma, bacteriile din carne pot face foarte rau sistemului digestiv.
Lactatele: intre o saptamana si doua luni
Cele de tip mai moale sau mai proaspete, de tipul branzicii de vaci, smantanii, a branzei feta sau a camembertului, trebuie consumate cam intr-o saptamana. Cele de tip tare, cum ar fi parmezanul sau cascavalul mai maturat pot rezista pana la doua luni. Untul poate rezista aproximativ un an de zile.
Oricum, in momentul in care ati vazut pete de mucegai pe branzaturile albe, aruncati respectiva bucata, fiindca inseamna ca daca a ajuns pana la suprafata atunci interiorul este sigur contaminat. La parmezan insa, daca apar pete e mucegai, se curata bine respectivul strat, apoi restul bucatii este perfect comestibil.
Sosurile: intre trei luni si un an
Ketchupul de tip comercial rezista intre 8 luni si un an. Maioneza, gratie pasteurizarii, rezista aproximativ sase luni. Mustarul comercial se pastreaza in conditii optime aproximativ opt luni.
Dupa ce a fost deschis, sosul de soia trebuie sa fie pastrat la frigider, unda va rezista bine aproximativ trei luni. In fine, dressingurile de salata nu trebuie pastrate mai mult de noua luni.
Legumele si pastele gatite: intre trei si sapte zile
Viata vegetalelor gatite este mai scurta decat a celor proaspete, fiindca procesele termice distrug multe dintre vitamine. Daca ati gatit legume, mancati-le in maximum trei zile, nu mai mult.
Pastele, odata preparate, pot sta la frigider aproximativ cinci zile. Orezul gatit nu trebuie tinut mai mult de o saptamana, indiferent daca a fost gatit la aburi sau in mod traditional, in apa.
Conservele de mancare: intre un an si doi ani
Contrar a ceea ce cred multi, conservele de mancare au si ele un termen de garantie, nu tin la nesfarsit. Majoritatea pot fi tinute in locuri inchise si cat mai racoroase aproximativ un an de zile, poate chiar 15 luni. Borcanele de gem sau de dulceata rezista aproximativ un an de zile.
Sub nici o forma nu consumati conserve expirate sau care nu miros bine in momentul deschiderii, fiindca pot da forme grave de botulism, o afectiune inflamatorie puternica, ce poate fi chiar fatala.
Preparatele congelate: intre o luna si un an
Inghetata are cea mai mica viata dintre toate produsele inghetate: trebuie consumata in maximum o luna, altfel se va cristaliza si isi va schimba gustul. Un pui sau un curcan vor rezista insa aproximativ un an in conditii optime.
Legumele congelate rezista cel mai bine maximum trei luni, la fel ca si produsele de panificatie. Carnea tocata se pastreaza maximum patru luni.
foto: grit.com, hakenterprises.com, foodservicefoot.com, trilbani.com, images-amazon.com