- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
1. Bolile cardiovasculare.
2. Cancerul. Primul este cancerul de plamani (29% din numarul deceselor cauzate de cancer), urmeaza cancerul de prostata (115 dintre decese) si cel de colon (9%). Riscul arhicunoscut de a face cancer de plamani este fumatul, insa factori de risc pentru cancerul de prostata sunt prea putin cunoscuti la ora actuala. Ca masuri de reducere a riscurilor de a face cancer specialistii recomanda o dieta mediteraneana, aproximativ trei catei de usturoi zilnic sau doua linguri de praz sau arpagic tocat pentru a reduce cu aproximativ 50% riscul de a face cancer de prostata.
3. Accidentele de toate categoriile, incepand de la cele rutiere pana la cele sportive sau pe care le implica unele profesii de risc, dar cele rutiere sunt pe primul loc. Una dintre cauzele producerii accidentelor rutiere este faptul ca peste 70% dintre barbati au impresia, fiecare dintre ei, ca este mai bun ca oricare altul. Apoi este "boala vitezei" si distragerea atentiei de la condus prin vorbitul la telefon sau trimiterea de SMS-uri. Alte cauze mai sunt nerespectarea regulilor de circulatie si starea de ebrietate la volan.
4. Afectiunile pulmonare obstructive cronice, cum ar fi bronsita si emfizemul pulmonar. Principalul factor de risc privind producerea acestor boli este fumatul, care face anual milioane de victime in randul ambelor sexe. Renuntarea definitiva la fumat este salutara pentru reducerea riscurilor aparitiei acestor afectiuni si, implicit, a riscurilor de mortalitate. Apoi, exercitiile de gimnastica facute in mod regulat sunt cele care le dau o mana de ajutor fumatorilor care vor sa abandoneze viciul, dar le vine greu sau sunt tentati sa se reapuce la primul moment greu care ii incearca, pentru ca exercitiile fizice scad nivelul cortizolului, care este hormonul stresului in creier.
5. Infarctul. Daca mai demult infarctul le era specific oamenilor in varsta, in vremurile de astazi, din ce in ce mai multe persoane, dar in special barbati, sufera un infarct si mor din aceasta cauza inainte de a implini 45 de ani. Si mai ingrijorator, dupa cum au constatat specialistii americani care au investigat prin RMN peste o suta de barbati pana in 40 de ani, este faptul ca multi dintre ei suferisera cel putin un asa-numit "infarct tacut" fara sa aiba habar de ce li se intamplase. Acest lucru este ingrijorator, pentru ca "un infarct mic, tacut, precede adesea unul mare", avertizeaza specialistii de la American Heart Association.
Foto: www.guardian.co.uk
Citeste si Jurnalul National!