Antena Căutare

Surprinde-ti invitatii cu 3 retete de prajituri sofisticate!

Masa de Craciun trebuie sa cuprinda preparate speciale si delicioase. Daca pregatesti o petrecere pentru prieteni, iata 3 retete de prajituri cu care sa ii dai pe spate!

1. Baked Alaska

Ingrediente:

Pentru inghetata

- 6 galbenusuri;

Articolul continuă după reclamă

- 400 ml smantana dulce pentru frisca;

- 200 gr ciocolata alba;

- o esenta vanilie;

- 4 linguri zeama lamaie;

- o lingura unt;

- 150 gr zahar.

Pentru caramel

- 5 linguri cu varf, zahar;

- 50 ml frisca lichida;

- o lingura unt.

Pentru blat

- 3 oua;

- 200 gr zahar;

- 150 gr faina;

- 2 linguri ulei;

- o lingurita cacao.

Pentru bezea

- 6 albusuri;

- 8 linguri zahar.

- 2 linguri coniac.

Mod de preparare:

1. Inghetata. Galbenusurile le-am amestecat cu zaharul si le-am pus intr-o craticioara, la foc mic, amestecand intr-una pana ce s-au topit cristalele de zahar (aveti grija sa nu le afumati, amestecati mereu). Frisca se bate tare. Ciocolata am topit-o pe baie de abur impreuna cu untul. Cand galbenusurile si ciocolata s-au racit, le-am amestecat cu frisca batuta si esenta de vanilie.

2. Am tapetat un bol rotund cu folie alimentara si am turnat jumatate din compozitie.

3. Am dat la congelator timp de 30 minute timp in care am facut caramelul. Am topit zaharul, amestecand, pana a capatat culoarea chihlimbarului. Am luat de pe foc, am pus frisca si untul si am amestecat repede. Am pus inapoi pe foc si am lasat doar pana ce caramelul a fost perfect topit. Am scos inghetata, am turnat sosul caramel (rece) si am dat inapoi la frigider pentru 20 min.

4. Am scos iar de la frigider si am pus si restul de inghetata amestecat cu zeama de lamaie si l-am lasat la congelator cateva ore bune (recomandabil peste noapte). Intre timp am preparat un blat simplu. Se porneste cuptorul la temperatura de 170 grade. Am separat albusurile de galbenus, am mixat spuma albusurile adaugand in ploaie zaharul. Am adaugat faina si uleiul si am omogenizat. Am pus si cacaua si am amestecat.

5. Am tapetat o cratita cu folie de aluminiu, am uns cu ulei, am presarat faina pe fund, am turnat compozitia si am copt blatul la foc mic pana a trecut testul cu scobitoarea. Aproximativ 35 de minute.

6. Cand inghetata era congelata, am rasturnat-o pe blat (pe care l-am stropit cu coniac), punand blatul deasupra inghetatei si invartind cu o miscare ferma si am dat la congelator.

7. Am batut spuma albusurile pentru bezea, adaugand lingura cu lingura, zaharul.

8. Am imbracat cupola in bezea si am colorat-o cu pistolul cu gaz.

2. Mille feuille cu note fructate

Ingrediente:

- 400g de foitaj congelat (nu este greu de facut in casa, dar procesul consuma destul de mult timp);

- 1 ou;

- 100g de zahar tos;

- 500ml de frisca lichida cu 30 grasime;

- 250g de zahar pudra;

- 250g de capsuni;

- cateva fire de busuioc proaspat;

- coaja rasa de la o lamaie;

- 100g de ciocolata alba;

- semintele de la o pastaie de vanilie;

- 25ml lichior de vanilie;

- zahar pudra pentru decor;

- hartie de copt.

Mod de preparare:

1. Raciti frisca lichida la frigider pentru cel putin 50 de minute. Preincalziti cuptorul la 200° C. Lasati foitajul sa se dezghete la temperatura camerei, apoi incercati sa il impartiti in trei parti egale.

2. Pe o suprafata presarata cu faina, intindeti cele 3 parti de aluat dandu-le forma dreptunghiulara, astfel incat sa aiba dimensiuni egale. Intr-o tava captusita cu hartie de copt, intindeti una dintre foi si ungeti-o cu ou batut, dupa care presarati deasupra o treime din zaharul tos (astfel se creeaza o pelicula care va impiedica aluatul sa absoarba umezeala din crema). Coaceti-o timp de 25-30 de minute, pana cand aluatul devine auriu. Procedati la fel si cu celelalte doua foi ramase.

3. Lasati foile coapte sa se raceasca timp de o ora. Dupa ce s-au racit complet, cu ajutorul unui cutit pentru paine, taiati marginile foitajului, astfel incat sa obtineti dreptunghiuri perfecte.

4. Spalati capsunile, taiati-le in sferturi si lasati-le sa se scurga pe un servetel de hartie. Tocati fin frunzele de busuioc. Frisca racita, amestecata cu zaharul pudra si semintele de vanilie, se bate cu mixerul la viteza maxima pana in momentul in care se intareste si isi mentine singura forma.Incorporati in frisca lichiorul de vanilie, capsunile, busuiocul si coaja rasa de lamaie, amestecand foarte usor si fara a insista, pentru ca fructele sa nu se transforme in piure. Ciocolata alba se rade pentru a obtine fulgi de ciocolata.

5. Pentru asamblarea prajiturii, acoperiti suprafata de lucru cu hartie de copt pe care puneti prima foaie de foitaj, cu partea unsa cu ou in sus; acoperiti cu jumatate din cantitatea de crema si neteziti cu un cutit cu lama lata. Aranjati deasupra a doua foaie in acelasi mod ca si pe prima; presati usor pentru a elimina golurile de aer din crema. Intindeti restul de crema in acelasi mod si presarati deasupra fulgii de ciocolata alba rasa. Deasupra se pune ultima foaie coapta, de data aceasta cu partea unsa cu ou peste crema. Se cerne deasupra zahar pudra, intr-un strat fin, apoi se portioneaza cu un cutit zimtat, pentru a nu sfarama foitajul.

3. Prajitura de mere caramelizate cu crema de Cointreau

Ingrediente:

- 3 mere, curatate de cotor, taiate in felii;

- 150g de unt, moale;

- 25g de zahar brun (de preferat muscovado);

- 125g de zahar brun fin;

- 2 oua, batute;

- 125g de faina cu agent de crestere;

- 1 lingurita praf de copt;

- 1 lingurita de scortisoara macinata;

- 500ml budinca de vanilie;

- 1 strop de Cointreau sau de brandy.

Mod de preparare:

1. Se incalzeste cuptorul la 180° C/gaz 4. Se asaza merele intr-o cratita mare nonaderenta, laolalta cu 25g de unt si zaharul brun muscovado si se lasa pe foc mediu trei-patru minute, pana cand se inmoaie si se caramelizeaza, amestecand din cand in cand. Se iau de pe foc.

2. Pentru blat, se unge cu unt si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de copt adanca cu diametrul de 20cm. Cu o spumiera, se aranjeaza merele pe fundul formei de copt, pastrand siropul deoparte. Se bate restul de unt cu zaharul pana cand se obtine o consistenta pufoasa. Se incorporeaza ouale treptat, apoi se cerne deasupra faina, praful de copt si scortisoara. Se incorporeaza cu grija pana cand se obtine o compozitie omogena si se toarna peste mere. Se niveleaza suprafata si se da la cuptor 30-35 de minute.

3. Se lasa la racit in forma timp de cinci minute, apoi se rastoarna pe un platou. Se toarna deasupra siropul de mere si se taie in felii. Se incalzeste budinca de vanilie si se amesteca Cointreau-ul sau brandy-ul. Se toarna peste prajitura si se serveste.

Vezi si GALERIA FOTO de mai jos!

Citeste si alte retete pe Good Food!

VIDEO! Un barbat seamana leit cu papusa Barbie!... Desert special: Bougatsa...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x