Ziua nunții este un moment de mare însemnătate pentru orice cuplu, cu un puternic impact emoțional chiar și peste ani, atunci când mirii se vor privi în albumele de fotografii. Pentru ca amintirile să rămână viu imprimate pe hârtie, la realizarea pozelor trebuie să ții cont de câteva recomandări.
Atunci când fotografiezi în spații închise, luminate difuz, așa cum sunt bisericile, riști să obții doar niște poze mișcate, cu dâre paralele de lumină. Blitzul nu te ajută în această situaţie, deoarece strică atmosfera intimă a ceremoniei. În plus, nici libertate de mişcare nu vei prea avea, fără să deranjezi invitaţii. Pentru a realiza cadre reuşite vei avea nevoie de ceva mai mult decât un aparat foto; vei găsi mai jos sfaturi despre cum să faci poze la nuntă dacă ești fotograf amator.
Setări optime pentru camera foto
În vederea obţinerii unor fotografii echilibrate şi clare, va trebui să intri în meniul aparatului pentru a seta corespunzător câţiva parametri. Funcţia de fotografiere automată nu este indicată în contextul luminozităţii scăzute, oricât de bun ar fi senzorul camerei tale foto. Ești mult mai inteligent decât aparatul tău.
Sensibilitatea la lumină, dată de valoarea ISO, trebuie fixată la o valoare cu atât mai ridicată cu cât luminozitatea ambientală este mai mică. Altfel spus, dacă intr-un mediu luminos folosești ISO 400, într-o încăpere slab luminată ai nevoie de ISO 1000 sau 1600. Totuși, o valoare mare îți va crea așa-numitul zgomot de imagine, sub forma unor punctulețe dese, ce dau un aspect neclar fotografiei. Este indicat să găsești un echilibru între sensibilitatea ISO și claritate.
Setează diafragma la o valoare cât mai mică, preferabil 2.8, iar timpul de expunere în jurul valorii 1/60, pentru a permite pătrunderea unei cantități de lumină cât mai mari.
Utilitatea unui monopod în acest context
În medii cu luminozitate slabă, orice mișcare a aparatului de fotografiat în timpul declanșării va duce la compromiterea pozei. Este imposibil să faci poze ținând aparatul în mână fără a-l mișca, așadar ar trebui să folosești un monopod (sau monopied), adică un picior telescopic care îți menține camera într-o poziție fixă. Prinderea se face prin înșurubare în partea de jos a aparatului de fotografiat.
Pe lângă faptul că monopodul contribuie semnificativ la claritatea imaginii, el preia în același timp masa camerei foto, astfel încât să nu îți obosească mâna până la finalul ceremoniei.
Poze uimitoare cu un minim de lumină
Pe lângă setările pe care le poți ajusta manual și stabilitatea garantată de folosirea monopodului, creativitatea este un ingredient cheie în vederea obținerii unor cadre reușite. De cele mai multe ori, slujbele nunților se oficiază în biserică, unde luminile sunt difuze, au culori calde, iar fundalul este închis la culoare. Va trebui să transformi toate aceste minusuri în avantaje; lumina este cheia.
Joacă-te cu setările pentru a determina timpul de expunere și diafragma atunci când mirii își schimbă poziția și ajung să obtureze sursa principală de lumină. Caută apoi momentele în care chipurile protagoniștilor sunt luminate, pentru a obține cadre mai clare. Este important să te miști în timpul evenimentului, schimbând unghiul din care fotografiezi, păstrând totuși liniștea și nederanjând ceremonia.
În concluzie, fotografia în condiții de luminozitate scăzută, mai ales atunci când nu ai prea mare libertate de mișcare, este o sarcină complexă. Ea cere răbdare și cunoașterea funcțiilor aparatului foto.
Cu ajutorul recomandărilor de mai sus îți vei spori șansele de succes atunci când mergi ca fotograf la o nuntă. Ține cont de regulile bisericii pentru a evita eventualele neplăceri.
7 avantaje ale decorarii casei cu oglinzi... Meșteri 2.0 - avantajele unei comenzi online de materiale pentru construcții...