Legumele si fructele se aduna cos dupa cos, iar dupa ce se sorteaza se adauga proaspete in mancaruri sau se asaza la rece in ladite, cat sa te poti infrupta din ele chiar si in toiul iernii.
Altele insa se vor inghesui in borcane cu muraturi, zacusti de toate felurile (fiecare gospodina are reteta sigura care nu poate da gres) sau zarzavat pentru ciorbe acre, taman bune dupa o petrecere de pomina.
Vin la rand branzeturile de tot felul, caci dupa coborarea oilor de la munte, fiecare gospodar primeste cantitatea de branza sorocita, prilej pentru a pregati bulzuri sau placinte care-ti lasa gura apa.
Cele mai alese bucate
Si ca in fiecare an, satele si orasele se vor umple de targuri care celebreaza recolta. Munti de legume si fructe, alese pe spranceana, bucati mari de cas, telemea sau urda, dar si branza la burduf sau in coaja de brad, ca se pastreaza cel mai bine, afumaturi, miere si faguri, gemuri si dulceturi, paine traditionala, coapta pe vatra sau in test.
Timp de doua zile, 25-26 septembrie - "Ravasitul oilor", la Bran se aduna cei mai de seama oieri si producatori de branza, pentru a-si pofti oaspetii la o adevarata petrecere in aer liber, unde se vor incinge gratarele si se vor putea gusta cele mai bune bucate muntenesti.
"Parada gospodarilor" de la Sapoca, judetul Buzau (26 septembrie), este cea mai potrivita ocazie pentru a alege cele mai aratoase legume pentru conservele de iarna.
La 30 septembrie, Campulung Moldovenesc gazduieste "Targul Laptarilor", unde vor fi expuse, degustate si cumparate produse lactate locale, asa cum se fac prin partile Sucevei.
Carnatii de Plescoi sunt vedetele unei alte sarbatori care va avea loc la Berca la 2-3 octombrie. Ii veti putea gusta alaturi de un pahar de vin de prin partile Buzaului.
Citeste si Jurnalul National
Foto: www.guardian.co.uk