Greu, dar nu imposibil. Marc, baiatul Simonei Balanescu este dovada ca cei mici pot face diferenta intre alimentele sanatoase si cele nesanatoase.
"Intotdeauna, de cand era mic, cand l-am luat la cumparaturi si i-am spus: astea sunt bune, astea nu sunt bune", a dezvaluit Simona.
Iar in aceasta categorie intra mai toate produsele adorate de copii: ciocolata, jeleuri, biscuiti cu crema sau snacks-uri. Produse cu gust puternic, cat se poate de artificiale, care dau peste cap un organism in crestere.
"Statisticile arata o crestere agresiva, epidemica a supraponderalitatii si obezitatii la copii", a declarat Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
Din cauza alimentatiei nepotrivite, medicii au ajuns sa trateze cazuri inimaginabile acum cativa ani: copii de sapte ani cu hipertensiune sau cazuri de diabet zaharat de tip doi, la aceeasi varsta.
In farfuria copilului n-au ce cauta alimentele procesate, dulciurile imbibate de E-uri din cofetarii sau magazine si cu atat mai putin sucurile acidulate.
Specialistii recomanda meniurile sanatoase, bogate in vitamine si fibre, consumul de lichide si, obligatoriu, respectarea celor trei mese principale plus cele doua gustari. Statisticile neoficiale arata ca un procent de aproximativ 15-17% dintre copiii din Romania sunt supraponderali.
FOTO: Hepta