Stresul de la locul de munca este si el daunator sanatatii mamei si dezvoltarii armonioase a fatului, insa nu prezinta riscuri atat de mari ca cele cauzate de noptile pierdute.
Femeile care lucreaza in schimburi diferite au de asemenea mai multe probleme de sanatate decat cele care au un program fix, de zi. Oboseala, dar si un nivel mai ridicat de estrogen pe timpul noptii par a fi cauzele care pun in pericol sanatatea fatului.
Se recomanda ca femeile insarcinate sa nu lucreze in timpul noptii, chiar daca se odihnesc destul de mult in timpul zilei. Ritmul dupa care functioneaza in mod normal o persoana este cel diurn, de aceea trecerile la un program nocturn o poate afecta pe termen lung.
Pentru un somn mai linistit:
- nu conteaza daca adormi pe partea dreapta sau pe spate; corpul iti va indica singur care pozitie este mai confortabila pentru tine si vei simti nevoia sa te muti
- dormitul pe partea stanga este nenefic pentru circulatia sangelui spre placenta; totodata ajuta la eliminarea din rinichi a fluidelor care duc la umflarea mainilor, picioarelor si incheieturilor
- evita dormitul pe spate in mod constant in ultimul trimestru de sarcina; este o prea mare presiune pe coloana vertebrala, organe si muschi si poate duce la dureri de spate, hemoroizi, indigestie, o circulatie proasta a sangelui si chiar o respiratie incorecta.
foto: sheknows.com
Reteta: Prajitura cu lamaie si struguri... Spectacole de teatru pentru copii in "Universul papusilor cu glas"...