Antena Căutare

Violenta din media sporeste agresivitatea celor mici

Copiii si adultii par a fi astazi mai agresivi decat in urma cu 20 de ani. De ce? Specialistii ne spun ca una dintre cauze o constituie violenta pe care o intalnim la tot pasul in media





Articolul continuă după reclamă
preferintele adolescentilor pentru o media violenta contribuie in mod important la prefigurarea violentei si a agresiunii lor in general.

2011/07/23//337071-1927309_f520.jpg

Concluzia a fost foarte clara - chiar in conjunctie cu alti factori, cercetarea a demonstrat ca violenta media intensifica atitudinea agresiva. Inclusiv adolescentii care prezentau putini factori de risc pentru un comportament violent, daca aveau preferinte pentru filme sau jocuri pe calculator caracterizate prin duritate, aveau inclinatii spre violenta si comportament agresiv.

Ce desene animate prefera copilul tau?

Cei mai expusi acestui fenomen sunt prescolarii. Expunerea lor la violenta media este extrem de daunatoare. La varste fragede, copiii au tendinta sa reactioneze la ceea ce vad si sa mimeze comportamentul persoanelor sau personajelor pe care le admira. Ei sunt la varsta la care sunt incapabili sa faca diferenta intre bine si rau. De aceea, cei mai influentabili copii sunt cei mai mici de sase ani. Si care este ocupatia lor preferata? Vizionarea desenelor animate, desigur.

Multe dintre desenele animate sunt pline de personaje violente. Unele televiziuni par a se fi „specializat" in difuzarea unor astfel de filme pentru prichindei. O multime dintre eroii programelor preferate de cei mici au un comportament violent, chiar daca sunt personaje pozitive si se lupta cu personajele negative pentru a le invinge. Adica, vrand-nevrand, au un comportament violent fata de eroul negativ.

2011/07/23//337073-tv-media-influence-on-child-development.jpg

Copiii nu inteleg de ce a trebuit ca eroul pozitiv sa-l bata sau sa-l impuste pe personajul negativ. Ei vad numai cum a actionat: prin violenta. Si acest aspect li se intipareste in minte - personajul lor preferat l-a violentat pe cel rau. Pentru ca intotdeauna eroul lor este personajul pozitiv, pe care tind sa-l imite mai curand decat pe personajul care este pedepsit sau pe cel care pierde.

Specialistii sustin ca violenta animata si cea fantastica au un efect mai puternic asupra copiilor decat violenta reala. De altfel, conform unor studii asupra emisiunilor din media, programele adresate copiilor sunt mai violente decat toate celelalte, inclusiv cele adresate adultilor.

Specialistii mai sustin si ca influenta media variaza in functie de varsta. Cu cat copilul este mai mic si este expus violentei, cu atat mai mult este influentat de imaginile pe care le vede. In consecinta, si agresivitatea lui creste.


Revista Felicia
FOTO! Cher Lloyd, despre pasiuni si critici in revista "Bliss"... Selena Gomez si-a petrecut ziua de nastere alaturi de Justin Bieber...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x