Voluntariatul este o forma de exprimare a tuturor caracterelor altruiste, specifice omului: pacea, libertatea, oportunitatea, siguranta si justitia.
Insa voluntariatul nu mai este doar o munca marinimoasa, ci o necesitate. Acesta poate lua mai multe forme si te poate ajuta sa capeti experienta in domeniul in care iti doresti sa te dezvolti pe viitor.
Cum faci voluntariat?
In primul rand, cel mai important este sa te asiguri ca ai timpul si taria necesara pentru a face asta. Voluntariatul nu este o "meserie" usoara, insa are beneficiile ei, care le intrece pe cele materiale.
Urmatorul pas este sa te inscrii intr-o organizatie non-guvernamentala, insa una care corespunde cerintelor tale (de exemplu, sunt unele exclusiv politice).
Dupa ce ai ales unde sa fii voluntar, cel mai indicat ar fi sa te implici in multe proiecte, pentru ca omenii sa se bazeze pe tine, iar dupa ce ai implinit aceste obiective, te poti bucura de beneficiile ce vor veni odata cu acestea.
Beneficii
Socializare. De ce sa stai acasa si sa nu faci nimic in aceasta vara, cand poti sa cunosti oameni noi? Inscrie-te intr-un ONG si cu ocazia aceasta fa-ti noi prieteni.
Calatorii. ONG-urile organizeaza adesea seminarii si conferinte, prin care sa isi promoveze campaniile. Asta cere de multe ori si deplasarea in alte orase, unde, de obicei, nu trebuie sa iti asiguri decat banii de buzunar.
Schimburi interculturale. Exista, in unele cazuri, si "infratiri" intre organizatii, in care voluntari din mai multe parti ale lumii se strang anual intr-o capitala din Europa sau din alte continente.
Primul pas in cariera. Din fericire, tot mai multi oameni isi dau seama de beneficiile pe care le aduce voluntariatul. Acesta se poate face la orice varsta, insa cel mai indicat este atunci cand inca esti intretinut de parinti, pentru a putea iesi mai usor din acest ritm.
Foto: Hepta
Parinti si adolescenti, probleme si solutii... Gesturi care ne ataca tenul...