Modul de preparare al muraturilor
In primul rand, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopshi ne cere sa intelegem ce sunt cu adevarat muraturile. Intrucat, contrar a ceea ce sustin multe gospodine, conservele de legume sterilizate in otet nu sunt muraturi.
Muraturile se prepara simplu: legumele si fructele proaspete se cufunda in saramura obtinuta cu sare autohtona sau sare marina. Fermentatia trebuie sa se produca in lipsa oxigenului din aer si de aceea legumele si fructele trebuie sa fie bine acoperite de saramura. Indicat este ca fermentatia sa aiba loc fie in butoaie de stejar, fie in borcane de sticla. In nici un caz nu vom folosi vase din mase plastice, aluminiu, deoarece acidul lactic si saramura pot extrage din materiale substante toxice, periculoase pentru sanatate.
Substantele valoroase
Trebuie sa fim convinsi ca, prin murare, varza isi pastreaza compusii anticancerigeni, hepatoprotectori, antiinflamatori si antioxidanti (vitaminele A, C, E si zincul), fibrele alimentare, mineralele. In plus, se imbogatesc cu acid lactic, echilibreaza microflora intestinala, bacterii probiotice benefice pentru intarirea sistemului imunitar si sanatatea colonului.
Retetele traditionale fac muraturile delicioase, datorita plantelor condimentare, cum ar fi: semintele de mustar, marar, usturoi romanesc, schinduf, hrean, ghimbir.
Antioxidanti
"Intrucat au o compozitie bogata in vitamine, minerale, fitonutrienti si fibre alimentare, muraturile contribuie la mentinerea unui ten tanar, incetinind procesele naturale de imbatranire", mentioneaza specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.
Varza murata este recomandarea profesorului Gheorghe Mencinicopschi in cazul in care la masa sunt mancaruri grele. "Antioxidantii din muraturi previn aparitia nitrozaminelor cancerigene rezultate in urma digestiei carnurilor sau a preparatelor din carne, precum si oxidarea grasimilor alimentare ingerate. Grasimile oxidate sunt agenti procancerigeni recunoscuti", ne avertizeaza specialistul nostru.
Calorii putine la muraturi
Muraturile au o densitate calorica foarte mica: intre 20 si 25 kcal la 100 de grame. De aceea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomanda in dietele pentru mentinerea siluetei. De pilda, varza murata are 20 kcal/ 100 g. In schimb, varza murata contine multe fibre alimentare, determinand instalarea rapida a satietatii si, in acelasi timp, facilitand detoxificarea organismului.
Citeste jurnalul.ro