- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Totul este sa incepi cu un tort simplu, cu unt, si sa intelegi cateva reguli legate de copt. Vei deveni expert mai repede decat crezi. Asa ca, pentru un rezultat desavarsit, respecta urmatoarele reguli:
- Inainte sa te apuci de treaba, incalzeste cuptorul la temperatura indicata in reteta. Este important sa pui blatul intr-un cuptor incins, decat intr-unul rece, care se incalzeste treptat.
- Asigura-te ca toate ingredientele, mai ales untul, ouale si laptele, sunt la temperatura camerei. Untul trebuie sa fie moale pentru a incorpora aer cand e batut usor cu zaharul. Untul si zaharul trebuie batute pana cand capata o culoare pala, iar compozitia pare cremoasa.
- Tipul de zahar pe care il folosesti are o importanta majora pentru tipul de tort pe care vrei sa-l obtii. Zaharul este cel care face aluatul sfaramicios si care da textura tortului.
- Asigura-te ca ouale sunt la temperatura camerei; altfel, daca le folosesti direct din frigider, este posibil ca amestecul de unt sa se taie. In plus, adauga-le pe rand, amestecand bine dupa fiecare ou; aceasta tehnica previne si ea taierea aluatului.
- Este bine sa spargi ouale intr-un bol separat inainte sa le adaugi in mixul pentru tort. Asta ca sa te asiguri ca sunt proaspete si ca nu iti cad bucatele de coaja in aluat.
- Cand vine momentul sa adaugi faina si laptele, alterneaza mici cantitati din fiecare si amesteca usor cu ajutorul unei linguri de lemn. Astfel vei evita ca aluatul sa devina prea tare.
- Daca vrei sa adaugi arome ori condimente, cum ar fi coaja rasa de citrice, extract de vanilie, scortisoara, adauga-le cand bati untul cu zaharul pentru a se distribui uniform in compozitie.
- Daca nu ai faina cu agent de crestere, nu-ti face griji. Poti folosi faina simpla si praf de copt. La 130g de faina, adauga 2 lingurite praf de copt.
- Cel mai bine este sa asezi blatul in mijlocul cuptorului, pentru a capata aceeasi culoare peste tot.
- O frigaruie de lemn sau de metal este cea mai sigura cale de a testa daca blatul e gata. Daca aluatul este facut, frigaruia va fi iesi curata. Daca nu, se va lipi de ea aluat crud. O alta metoda este de a apasa usor blatul deasupra - daca revine la forma initiala, este copt in interior.
- Cand blatul este gata, mai lasa-l in tava 5 minute ca sa nu se crape cand il rastorni. Exista riscul ca un blat foarte fierbinte sa se crape.
- Poti da diverse forme aluatului: pregateste niste cupcakes jucause sau o prajitura sub forma de chec.
Citeste si Good Food!
Foto: rochelleadonis.blogspot.com