Antena Căutare

6 tipuri de alimente pe care nu ar trebui niciodată să le băgăm la congelator

Congelarea este metoda ideală de a păstra pâinea mai mult timp, de a salva porţii de sos bolognese sau de a te bucura de fructe de pădure vara şi iarna deopotrivă. Totuşi, experţii atrag atenţia că nu toate alimentele suportă bine frigul extrem.

Depozitate la −18°C rămân sigure pentru consum, textura şi gustul se pot deteriora iremediabil. Explicaţia este simplă. Apa din celule se dilată la îngheţ, iar după decongelare alimentele devin moi, apoase sau îşi schimbă structura.

Atunci când îţi organizezi congelatorul, este esenţial să ştii ce se comportă bine şi ce nu. Unele alimente pot fi pregătite în prealabil pentru a rezista mai bine, în timp ce altele ar trebui consumate proaspete. Specialiştii recomandă să privești congelatorul nu ca pe un spaţiu universal de salvare, ci ca pe un instrument util doar pentru anumite tipuri de produse.

CITEȘTE ȘI: Congelatorul - sase intrebuintari de care NU stiai

Verdeţuri crude şi ierburi aromatice

Articolul continuă după reclamă

Spanacul, kale sau salata verde sunt pline de apă şi foarte fragile. După decongelare, frunzele devin moi, îşi pierd structura şi oxidează rapid. Ierburile aromatice precum pătrunjelul, busuiocul sau menta se ofilesc şi îşi pierd aroma intensă.

Singura soluţie este pregătirea lor înainte: se pot opări câteva secunde în apă clocotită, apoi se transferă imediat într-un bol cu gheaţă pentru a-şi păstra culoarea. Uscate bine, se congelează pe tăviţe şi se transferă ulterior în pungi sigilate. Alternativ, ierburile se pot toca şi conserva în ulei de măsline, turnate în tăvi de cuburi de gheaţă.

Fructe şi legume cu multă apă

Roşiile, castraveţii, dovleceii sau pepenele sunt alimente a căror structură depinde de conţinutul ridicat de apă. După congelare, cristalele formate le sparg celulele, iar la dezgheţare textura devine moale, apoasă şi lipsită de gustul iniţial. Totuşi, aceste produse nu trebuie aruncate. Roşiile congelate se pot folosi la sosuri, castraveţii în supe reci mixate, iar pepenele la smoothie-uri sau granite. Problema apare atunci când sunt consumate ca atare, în salate sau crud, unde textura este definitorie.

CITEȘTE ȘI: Rețeta de zarzavat congelat pentru iarnă. Cum să îl pregătești corect pentru sezonul rece

Ouă întregi în coajă

Un ou pus direct în congelator va crăpa, pentru că lichidul din interior se dilată. Mai mult, gălbenuşul capătă o consistenţă vâscoasă, greu de folosit ulterior. Dacă totuşi vrei să le păstrezi, soluţia este să le spargi şi să le baţi uşor înainte de congelare, apoi să le porţionezi în recipiente mici. Albuşurile pot fi congelate separat cu succes, însă gălbenuşurile singure au nevoie de puţină sare sau zahăr amestecată înainte, altfel devin cauciucate.

Brânzeturi moi şi lactate delicate

Ricotta, brie, caşul dulce sau urda au un conţinut ridicat de apă şi grăsimi, iar la congelare acestea se separă. După dezgheţare apar granule, textura devine neplăcută, iar gustul este afectat. Smântâna, maioneza sau cremele lactate au aceeaşi problemă. În schimb, brânzeturile tari sau maturate, precum parmezanul, emmentalul sau gouda, se comportă mult mai bine. Acestea pot fi congelate raşchetat sau în bucăţi mici, cu condiţia să fie bine învelite pentru a preveni uscarea.

CITEȘTE ȘI: Ai făcut greșit asta până acum! Așa se congelează corect alimentele! Sigur nu știai cum se face

Preparatele prăjite

Textura crocantă este imposibil de păstrat în congelator. Cartofii prăjiţi, puiul pane sau şniţelele îşi pierd stratul crocant şi devin moi, chiar dacă sunt reîncălzite ulterior. Dacă ți-au rămas după o masă copioasă le poți ține la frigider maximum o zi, dar nu este recomandat să le pui la congelator.

Sosuri şi creme pe bază de ou

Maioneza, cremele de patiserie, bezeaua sau sosurile delicate pe bază de ou sunt emulsii fragile. La congelare, uleiul se separă de apă, iar textura devine lichidă şi instabilă. În cazul deserturilor, consistenţa spumoasă dispare, transformându-le în preparate fără structură. De aceea, specialiştii recomandă să fie preparate şi consumate proaspete.

CITEȘTE ȘI: Știi cele trei reguli de aur ale alimentelor congelate? Lista produselor care trebuie ferite de temperaturile de îngheț

Cum se congelează corect

Pentru alimentele potrivite, secretul este ambalarea etanşă şi eliminarea aerului, pentru a preveni arsurile de congelator. Produsele trebuie porţionate şi răspândite pe tăviţe, astfel încât să nu formeze blocuri mari de gheaţă greu de dezgheţat. Data congelării trebuie notată clar, iar decongelarea se face exclusiv la frigider, pentru a evita proliferarea bacteriilor.

Rețetă simplă de tort de ciocolată. Ingredientele care îi dau un gust special... Cum prepari porumb copt la cuptor. Ce să-i mai adaugi pentru a ieși super gustos...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții
Ben Affleck a fost fotografiat cu cele două Jennifer din viața sa. Cum își împarte timpul între fostele soții Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț HelloTaste.ro
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile
Venus Williams s-a căsătorit cu modelul italian Andrea Preti. Imagini fabuloase de la petrecerea care a durat 5 zile Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere
Finalul 2025, sfârșitul unui ciclu karmic de 12 ani: Lecțiile pe care sufletul tău le-a absorbit în tăcere Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara
Ninsori, polei și viscol în prag de Crăciun. Cum va fi vremea în toată țara Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x