În prezent, am putea spune că suntem foarte concentrați pe o alimentație cât mai naturală, bazată pe tot ce e bio și proaspăt, ba chiar mulți dintre noi am devenit vegetarieni, îngrijorați fiind de modul în care sunt tratate animalele și metodele de creştere care nu ţin cont de stresul şi disconfortul la care sunt supuse acestea.
Toată dorința noastră de a avea o alimentație cât mai naturală, se pare că e tot mai îndepărtată de realitate, afirmație bazată pe cea mai nouă “apariție” în domeniul alimentar, “carnea” crescută în laborator.
Tehnologia dezvoltată de compania olandeză Monsa Meat promite să deschidă o nouă piaţă de carne, care va concura fermele tradiţionale cu produse similare că aspect, gust şi textură, obţinute însă la preţuri mult mai mici. Proiectul este deja finanțat cu o suma de 8,7 milioane de dolari și vizează acoperirea cererii uriaşe de alimente existentă la nivel global, oferind o modalitate mult mai competitivă pentru realizarea preparatelor din carne. Deja a fost testat, în 2013, primul hamburger creat folosind carne sintetică.
Concret, procedeul constă în obţinerea şi multiplicarea unei culturi de celule prelevate de la animale vii, substituind fermă tradiţională cu o serie de cuve în care „carnea” este crescută că şi produs final, imitând condiţiile existente în organismele vii. Fără furaje şi animale care sunt crescute şi sacrificate, carnea de „cultură” prelevată direct cuva cu nutrienţi esenţiali necesită mai puţine etape de procesare şi poate ajunge pe piaţă mai rapid. În plus, metodă care nu presupune sacrificarea unor animale vii ar putea fi apreciată de criticii fermelor în regim intensiv, îndelung criticate pentru metodele de creştere care nu ţîn cont de stresul şi disconfortul la care sunt supuse animalele, relatează “go4it”.
De cealaltă parte, reprezentanții industriei „tradiţionale” de carne încearcă să discrediteze şi chiar să blocheze autorizarea noii metode de obţinere a cărnii. Una dintre căile de atac folosite este încercarea de a interzice promovarea produselor de laborator folosind termenul „carne”, pe motiv că ar crea confuzie în rândul cumpărătorilor. Alte temeri ţin de valoarea nutritivă şi eventuale riscuri pentru sănătate asociate consumului de carne obţinută prin metode de laborator.
Cum să faci o impresie bună la orice zi de naștere! 4 idei de cadouri gourmet pentru cele mai rafinate gusturi...