Antena Căutare

Aragazuri cu autocurățare - Avantaje și dezavantaje

Dacă, în trecut, curățarea cuptorului unui aragaz era un procedeu migălos, care consuma mult timp și energie, tehnologia din prezent ne scutește de o mare parte din efort.

Dacă, în trecut, curățarea cuptorului unui aragaz era un procedeu migălos, care consuma mult timp și energie, tehnologia din prezent ne scutește de o mare parte din efort.

Cu funcțiile de autocurățare pe care le au aragazurile moderne, este mai simplu și mai rapid ca oricând să eliminăm grăsimea și resturile de mâncare care rămân în cuptor după gătit. Ba mai mult, putem alege dintr-o multitudine de aragazuri ieftine la prețuri bune, dotate cu funcții de autocurățare.

Descoperă în continuare detalii despre fiecare, dar și câteva avantaje și dezavantaje care te vor ajuta să îți dai seama care este funcția potrivită bugetului și nevoilor tale:

Autocurățarea catalitică

Articolul continuă după reclamă

Aceasta este întâlnită la aragazurile tradiționale, pe gaz sau electrice. Funcționează cu ajutorul unor panouri din ceramică dispuse pe pereții interiori ai cuptorului. Panourile absorb grăsimea rezultată în timpul gătirii și o descompun transformând-o în cenușă fină. Ulterior, cuptorul se poate curăța simplu cu un burete umed sau cu o lavetă.

  • Avantajul aragazului cu autocurățare catalitică este că nu consumă energie suplimentară, curățarea desfășurându-se în timpul gătitului.
  • Dezavantajul este că anumite zone ale cuptorului nu sunt protejate de curățarea catalitică și trebuie spălate manual. În plus, panourile catalitice au nevoie de înlocuire periodică pentru că temperatura ridicată le afectează și se strică în timp.

Autocurățarea pirolitică

Acest tip de autocurățare folosește temperaturi foarte ridicate pentru a capta particulele de murdărie și de grăsime, pe care le transformă în cenușă fină.

  • Spre deosebire de funcția catalitică, avantajul autocurățării prin piroliză este curățarea performantă și completă a cuptorului, care trebuie doar șters la final pentru câteva minute.
  • Dezavantajul curățării pirolitice este consumul suplimentar de energie. Tehnologia nu poate fi folosită în timpul gătitului din cauza temperaturilor mari pe care le utilizează. Cuptorul poate ajunge la temperaturi de 500 de grade în cursul unei ture de curățare.

Autocurățare hidrolitică

Funcția de autocurățare hidrolitică folosește apă pentru a produce aburi care înmoaie murdăria din cuptor. După gătit, se pune jumătate de litru de apă într-un vas special, apoi se activează funcția de curățare. Aburul va topi resturile alimentare și cuptorul va fi ușor de curățat

  • Un punct forte al cuptoarelor cu autocurățare hidrolitică este că acestea sunt prevăzute cu un email special care nu permite pătrunderea în profunzime a murdăriei și fac curățarea eficientă.
  • Un punct slab al curățării hidrolitice este că aceasta acționează eficient doar în zonele prevăzute cu emailul respectiv, iar tăvile din cuptor și grătarele trebuie curățate manual.

Funcția ecoclean

Anumite cuptoare încorporabile sunt dotate cu această tehnologie care folosește un înveliș dintr-un material presărat cu particule nanoceramice, ce atrage depunerile și le descompune. Nu consumă energie în plus pentru că procesul se desfășoară în timpul gătitului.

  • Funcția ecoclean seamănă cu cea catalitică, dar vine cu un avantaj unic. Dacă panourile catalitice sunt afectate de căldură și se strică în timp, cele ecoclean se regenerează cu ajutorul căldurii și nu au nevoie de înlocuire. În plus, pot fi cumpărate separat și montate pe anumite cuptoare încorporabile.
  • Dezavantajul este că pe partea inferioară a cuptorului nu se pot adăuga panouri ecoclean și aceasta trebuie curățată manual, alături de tăvi și grătare.

Fiecare funcție de curățare are anumite avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în calcul înainte de a achiziționa un aragaz. Important este să pui în balanță costul implicat și nevoile pe care le ai pentru a face alegerea corectă.

A venit primăvara, se încing grătarele! Medicii ne învață cum să pregătim corect carnea, eliminând substanțele cancerige... Rețetă ciorbă de lobodă. Cum să faci cea mai bună ciorbă de lobodă de post...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x