În multe zone din ţară, toamna are deja aromă de legume coapte şi mirodenii. Este momentul în care cămările se umplu cu borcane de zacuscă. Pieţele sunt pline de ardei, vinete şi ceapă, iar preţurile sunt mai mici. Un borcan de zacuscă preparată în casă costă de cinci ori mai puţin decât unul din comerţ. În plus, gustul este nepreţuit.
Zacusca pentru iarnă e o sărbătoare în satul mureşean Uila. Localnicii se străng şi pregătesc împreună conservele. Mizează pe o reţetă transmisă din generaţie în generaţie.
Vinetele cărnoase se rumenesc la foc iute, iar gogoşarii daţi prin maşina de tocat sunt căliţi bine.
Odată amestecate ingredientele, un litru de bulion vine să dea fineţe preparatului. Condimentele alese sunt şi ele simple: doar câteva boabe de piper şi foi de dafin aruncate la final.
După două ore pe foc, mirosul îmbie orice trecător. Iar gustul nu poate fi comparat cu nimic din ce găseşti prin magazine, spun mândrii cei care au pregătit zacusca.
Un borcan de zacuscă făcută în casă costă în jur de 2 lei, de cinci ori mai puţin decât în comerţ. Mai ales că acum pieţele sunt pline de legume la preţuri foarte mici. Un kilogram de vinete costă doar 2 lei, în timp ce unul de gogoşari sau de ceapă nu depăşeşte 3.50 lei.
În magazinele cu produse bio, un borcan de zacuscă de vinete ajunge şi la 25 de lei, la fel şi cea de peşte. Mai ieftină este zacusca de fasole, 14 lei.