Mezelurile și brânzeturile expuse în vitrinele supermarketurilor și hipermarketurilor sunt surse comune de infectare cu bacteria Listeria, a anunțat, recent, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA.
Acest lucru se datorează faptului că bacteria Listeria se poate răspândi cu ușurință printre produsele care se află în vitrinele magazinelor alimentare, dar și pe aparatele de feliat, suprafețe și mâini.
Listeria este un germen rezistent și poate deveni dificil de îndepărtat odată ce a infectat produsul. De altfel, poate supraviețui și crește la temperaturi scăzute în frigider.
Informațiile colectate până acum de către experții în sănătatea alimentară arată că mezelurile și brânzeturile expuse în vitrinele marketurilor pot fi surse ale bacteriei Listeria.
Este dificil pentru specialiști să identifice un singur aliment ca sursă a focarelor de Listeria în SUA, referitoare la mezeluri și brânzeturi.
Citește și: 8 tipuri de brânzeturi pe care trebuie să le ai mereu în frigider
Ce este și care sunt simptomele infecției cu bacteria Listeria
Listeria poate provoca boli severe (cunoscute sub numele de listerioză invazivă) atunci când bacteria se răspândește dincolo de intestin, în alte părți ale organismului. Aproape toate formele severe ale infectării cu Listeria duc la spitalizări și uneori la deces.
Simptomele unei forme severe încep, de obicei, în decurs de două săptămâni, după ce s-au consumat alimente contaminate cu bacteria Listeria, dar există cazuri în care simptomele pot debuta în aceeași zi de consum sau până la zece săptămâni, ulterior.
Persoanele care nu sunt însărcinate pot prezenta dureri de cap, senzația de gât înțepenit, confuzie, pierderea echilibrului și convulsii, pe lângă febră și dureri musculare.
Persoanele însărcinate suferă, de obicei, doar de febră, oboseală și dureri musculare. Cu toate acestea, Listeria poate provoca pierderea sarcinii sau nașterea prematură. De asemenea, poate provoca forme grave sau deces la nou-născuți.
Persoanele însărcinate și nou-născuții lor, adulții cu vârsta de 65 de ani sau mai mult și persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai mare de a face o formă serioasă a infecției cu Listeria.
Alte persoane pot fi infectate cu Listeria, dar prezintă simptome ușoare de toxiinfecție alimentară, cum ar fi diareea și febra și, de obicei, se recuperează fără tratament.
Cum previi infecția provocată de bacteria Listeria
Șansele de a face o formă mai gravă a infecției provocată de bacteria Listeria sunt mai mari în cazul persoanelor însărcinate, a vârstnicilor și a celor care au un sistem imunitar slăbit.
Pentru a preveni infecția provocată de bacteria Listeria, este necesar să urmezi câteva reguli de igienă. Mai multe detalii poți citi aici:
- Nu consuma mezeluri și brânzeturi din vitrinele marketurilor, cu excepția cazului în care sunt reîncălzite la o temperatură internă de 74 de grade Celsius sau până când produsele sunt fierbinți, la abur. Bacteria poate crește pe alimentele păstrate în frigider.
- Asigură-te că îți cureți frigiderul, recipientele și suprafețele care ar fi putut să fie în contact cu mezelurile și brânzeturile cumpărate.
- Cere ajutorul medicului în cazul în care ai orice simptom al infecției cu bacteria Listeria, după ce ai consumat mezeluri și brânzeturi din supermarket.
- Evită brânza moale, cum ar fi brie, camembert sau feta, cu excepția cazului în care conține lapte pasteurizat. Citește cu atenție eticheta.
- Păstrează produsele cu hot-dog nu mai mult de o saptamana la frigider si produsele nedeschise nu mai mult de două saptamani, tot la frigider.
- Păstrează mezelurile cu ambalajul nedeschis, nu mai mult de două săptămâni la frigider, iar pe cele deschise nu mai mult de 3 până la 5 zile la frigider.
- Evită pateurile cu carne sau brânză refrigerate și optează pentru cele care nu au avut nevoie de refrigerare înainte de deschidere, cum ar fi conservele, borcanele, pungile sigilate.