Antena Căutare

Cea mai simplă rețetă de gogoșari în oțet fără fierbere. Se păstrează perfect până la primăvară

Gogoșarii în oțet sunt printre cele mai iubite murături ale toamnei, iar varianta fără fierbere este preferată pentru simplitatea și rapiditatea ei. Cu doar câteva ingrediente și trucuri, rețeta poate fi preparată cu ușurință acasă, iar gogoșarii se păstrează crocant și aromat până la primăvară.

Gogoșarii în oțet fără fierbere se păstrează în cămară, în pivniță sau în dulapuri ferite de căldură | Shutterstock

Secretul unui borcan de gogoșari în oțet fără fierbere, a acestei rețete, stă în alegerea gogoșarilor potriviți și în respectarea proporțiilor corecte de oțet, apă, sare și zahăr. Legumele trebuie să fie bine coapte, dar ferme, pentru ca textura lor să rămână crocantă chiar și după câteva luni. Saramura rece, completată cu condimente clasice precum usturoi, piper și foi de dafin, se toarnă direct peste gogoșari, păstrându-le gustul natural și aspectul viu-colorat.

La fel de important este modul de conservare. Borcanele sterilizate și capacele etanșe asigură siguranța rețetei, iar depozitarea într-un spațiu răcoros și întunecat prelungește durata de viață a murăturilor. Chiar și fără fierbere, gogoșarii rămân perfect conservați până la primăvară, gata să însoțească fripturi, tocănițe sau să fie savurați ca gustare simplă și sănătoasă.

CITEȘTE ȘI: Sos de gogoșari pentru iarnă. Rețeta cu care îi vei da gata pe cei dragi

Rețeta rapidă de gogoșari în oțet fără fierbere

Articolul continuă după reclamă

Ingrediente

  • 2 kg gogoșari roșii, bine copți, dar fermi
  • 500 ml oțet de vin alb (5–6% aciditate)
  • 500 ml apă plată
  • 150 g zahăr
  • 30 g sare grunjoasă, neiodată
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui
  • 6 căței de usturoi (aproximativ 18 g)
  • 10 g boabe de piper negru
  • 5 g semințe de muștar
  • 3 foi de dafin
  • 2 crenguțe de mărar uscat sau semințe de mărar

Mod de preparare

Se spală gogoșarii și se taie în jumătăți sau sferturi, în funcție de mărime. Se curăță de semințe și nervuri, apoi se lasă la scurs. Se pregătesc borcanele, care se spală bine și se sterilizează în cuptor la 100°C timp de 10 minute sau prin opărire cu apă fierbinte.

În fiecare borcan se pun la bază câteva condimente: boabe de piper, semințe de muștar, foi de dafin, felii de usturoi și mărar uscat. Se așază gogoșarii tăiați în straturi, presând ușor pentru a încăpea cât mai mulți, dar fără a-i zdrobi.

Separat, într-un castron mare, se amestecă oțetul cu apa, sarea, zahărul și uleiul, până când cristalele de sare și zahăr se dizolvă complet. Lichidul rezultat se toarnă rece peste gogoșari, având grijă să îi acopere integral. Dacă lichidul scade în timp, se poate completa cu aceeași combinație de oțet și apă.

Se închid borcanele cu capace etanșe și se păstrează în cămară, într-un loc răcoros și întunecat. Gogoșarii vor fi gata de consum după aproximativ 3–4 săptămâni, timp în care își vor trage aromele și vor deveni crocanți și acrișori.

CITEȘTE ȘI: Gogoșari în oteț rețeta bunicii. Ce să adaugi în borcane ca să nu se înmoaie

Secrete pentru conservare până la primăvara

Ca să reziste până la primăvară, gogoșarii în oțet fără fierbere au nevoie de câteva secrete de pregătire și păstrare.

Primul pas este alegerea legumelor. Trebuie folosiți gogoșari sănătoși, tari, fără lovituri sau pete moi. Cei mai buni sunt cei bine copți, dar cu pulpă fermă, pentru că își păstrează crocănțeala chiar și după câteva luni.

Un alt aspect esențial este sterilizarea borcanelor și a capacelor. Acestea trebuie spălate foarte bine și apoi sterilizate în cuptor la 100°C timp de 10–15 minute sau prin opărire în apă clocotită. Capacele trebuie să fie noi sau perfect etanșe, pentru a preveni pătrunderea aerului.

Pentru conservare îndelungată, raportul corect între apă și oțet este decisiv. Oțetul trebuie să aibă minimum 5% aciditate, iar combinația clasică este jumătate apă și jumătate oțet. Dacă se dorește o rezistență mai mare, se poate crește proporția de oțet. Zahărul și sarea nu doar dau gust, ci contribuie și la conservare, la fel ca uleiul turnat deasupra, care creează o peliculă protectoare împotriva aerului.

După umplerea borcanelor, gogoșarii trebuie să fie complet acoperiți de lichid. Dacă nivelul scade, se completează cu aceeași saramură rece. Borcanele se închid bine și se depozitează în loc răcoros, întunecat și uscat. Cămara, pivnița sau un dulap care este departe de surse de căldură sunt potrivite. Temperatura ideală de păstrare este între 10 și 15°C.

În plus, un truc folosit de gospodine este să agite ușor borcanele în primele zile, pentru ca lichidul să pătrundă uniform și să elimine eventualele bule de aer.

Cum să faci must acasă? Ingredientul secret pentru a nu fermenta și metode de conservare... Rețetă de plăcintă cu brânză sărată și mărar...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Rețeta pas cu pas pentru o supă de dovleac copt, perfectă pentru zilele reci
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Cum să prepari cel mai bun Pumpkin Spice Latte acasă: rețeta pas cu pas pentru un rezultat perfect
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a primit despăgubiri uriașe
Un bărbat a fost concediat pentru că le-a adus colegilor prăjituri de ziua lui. A dat în judecată firma și a... Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026 Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x