Consumul de zahăr are efecte semnificative asupra persoanelor care suferă de diabet, deoarece aceste persoane au dificultăți în reglarea nivelului de glucoză din sânge.
Glicemia necontrolată poate duce la complicații grave pe termen lung, cum ar fi boli cardiovasculare, neuropatie, retinopatie, nefropatie (afectarea rinichilor) și probleme de circulație. În acest caz, mai poți mânca un desert? În mod cert da, însă trebuie să ții cont de ceea ce alegi pentru că nu toate sunt la fel. Potrivit EatingWell.com un desert prietenos cu diabetul ar trebui să aibă un echilibru între proteine, fibre și grăsimi sănătoase.
De cele mai multe ori deserturile sănătoase sunt asociate cu gustul fad, deși există o mulțime de variante cu adevărat delicioase. „Cercetările arată că atunci când sunt combinate proteinele cu carbohidrații nu apare un impact negativ asupra nivelului zahărului din sânge, potrivit medicului nutriționist Jena Brown, citat de EatingWell.com. Este important să existe un raport de 1 la 1 sau 2 la 1 dintre carbohidrați și proteine cu o cantitate mică de grăsimi. Fibrele pot fi, de asemenea, benefice, deoarece ajută la menținerea și stabilizarea nivelului de glucoză.
Deci, un desert prietenos cu zahărul din sânge are un echilibru bun de carbohidrați, proteine, fibre și grăsimi. Acest lucru poate ajuta la prevenirea creșterii glicemiei care apare atunci când mănânci o prăjitură obișnuită care are cu conținut ridicat de carbohidrați, sărac în fibre și sărac în proteine.
Rețeta celui mai mai bun desert pentru glicemie mare
Una dintre cele mai bune variante este batonul din iaurt grecesc cu ciocolată și căpșuni.
Ingrediente
- 750 g iaurt grecesc simplu
- 80 ml sirop de arțar pur sau miere
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 500 g căpșuni feliate
- 80 g chipsuri de ciocolată
Mod de preparare
Se tapetează o tavă mare cu hârtie de copt. Se amestecă iaurtul, siropul de arțar (sau mierea) și vanilia într-un castron mediu. Se întinde compoziția rezultată pe foaia de copt pregătită, iar deasupra se căpșunile și se presară cu fulgi de ciocolată.
Tava se dă la congelator până se întărește, cel puțin 3 ore. Pentru a servi, se taie sau se rupe în mai multe bucăți.
Citește și: Mierea - ingredientul ideal pentru deserturi sănătoase
De ce este un desert potrivit pentru diabetici
Iaurtul grecesc este o sursă excelentă de proteine și grăsimi. În combinație cu căpșunile care sunt bogate în fibre dau nu doar un desert delicios, dar și sănătos. În plus, căpșunile pot îmbunătăți nivelul de zahăr din sânge și de insulină după masă pentru persoanele cu rezistență la insulină sau sindrom metabolic.
Poți adăuga chiar și nuci la această rețetă pentru o textură crocantă și mai multe fibre. Cercetările recente arată că o dietă bogată în fibre poate ajuta la îmbunătățirea controlului zahărului din sânge, a lipidelor și a inflamației din organism. Toți acești parametrii sunt importanți pentru orice persoană care suferă de diabet.
În plus, combinarea unei surse de proteine sănătoase, cum este iaurtul grecesc, cu un aliment bogat în carbohidrați duce la producerea unui echilibru la nivelul zahărului din sânge. Atunci când glucidele sunt consumate singure se produce o creștere rapidă a acestuia urmată de o scădere drastică.
Acest desert respectă și raportul de 2:1 sau 1:1 dintre carbohidrați și proteine. Are 4 grame de carbohidrați, 2 grame de proteine și 1 gram de grăsime per porție.
Ciocolata neagră este bogată în cacao care este un aliment funcțional, bogat în polifenoli. Este asociată cu o rezistență redusă la insulină.
Citește și: Prăjituri de post fără coacere. Ce poți pregăti simplu și rapid
Sfaturi pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge
Unul dintre cele mai simple, dar cele mai eficiente sfaturi de nutriție pentru echilibrarea zahărului din sânge este consumul de mese regulate. Deși poate fi tentant să sari peste mese, mai ales dacă vrei să și slăbești, în cele din urmă nu vei face decât să îți dai glicemia peste cap. Atunci când nu mănânci pentru perioade lungi de timp va scădea foarte mult nivelul de glucoză din sânge, ceea ce va face să te simți lipsită de energie. Este important să ai mese regulate și echilibrate pe tot parcursul zilei.
În plus, unele cercetări arată că persoanele care sar peste micul-dejun au un risc mai mare de prediabet. De aceea, este recomandat să mănânci la fiecare trei-cinci ore pentru a evita schimbări majore ale glicemiei și ale energiei.
Când vrei să consumi carbohidrați alege-i pe cei din cereale integrale sau din alimente bogate în fibre. Desigur, echilibrul zahărului din sânge nu ține doar de ceea ce mănânci. Alți factori de stil de viață, cum ar fi activitatea fizică regulată și somnul suficient, pot ajuta, la menținerea nivelului sănătos al zahărului din sânge.
Tăiețeii soba și udon. Cum să îi integrezi în meniu chiar acasă la tine ca să mănânci ca un japonez... Modele de ouă umplute. Idei şi reţete pentru aperitive gustoase şi uşoare...