Antena Căutare

Mierea - ingredientul ideal pentru deserturi sanatoase

Are proprietati terapeutice, efecte energizante si o multime de arome. Afla cat mai multe despre miere si bucura-te de avantajele gatitului cu acest aliment special.

Multe articole vorbesc despre proprietatile terapeutice ale mierii (ajută digestia, trateaza durerile de gat si arsurile, previne asteniile), despre efectele ei energizante (are peste 400 de substante organice), despre varietatea de arome si despre cresterea pretului. Dar putine aduc vorba despre scaderea populatiei de albine si despre implicatiile mai largi ale acestui fenomen.

Mierea este un aliment special, pentru ca este produsa de niste vietati foarte speciale. Datorita rolului lor in polenizarea plantelor, depindem de albine pentru mai toata mancarea noastra. Ele viziteaza aproape 100 de flori la o singura „plimbare" si grabesc polenizarea pomilor fructiferi, a rapitei, florii-soarelui, capsunilor, broccoli-ului, fasolei si trifoiului pe care il pasc vitele.

Daca n-ar mai fi albinele, viitorul fructelor, legumelor, uleiului, chiar si al branzeturilor ar fi pereclitat. In ultimii ani, populatiile de albine au suferit peste totiîn lume. Mai mult de un sfert din ele au disparut în iarna 2007-2008. Nimeni nu stie care este motivul exact, dar se presupune a fi o combinatie de mai multi factori: un parazit, un virus, pesticidele, reducerea hranei si pierderea habitatului din cauza agriculturii intensive. Proabil ca schimbarea climei a avut si ea un rol important.

In Franta, Germania, Italia si Slovenia, grupul de pesticide considerat a fi responsabil de moartea albinelor a fost interzis, iar in alte tari occidentale se fac campanii pentru luarea unor masuri similare. In Romania, deocamdata, albinele sunt lasate in pace.

Articolul continuă după reclamă

Gatitul cu miere

Daca incalzesti mierea la o temperatura mai mare de 40ºC, distrugi o gramada de principii active; la peste 90º C, se transforma intr-un fel de zahar lichid.
Cu toate acestea, gatitul cu miere are anumite avantaje: obtii un gust mai bun si o prospetime mai indelungata (prajiturile vor tine mai mult, pentru ca mierea retine umiditatea si previne formarea mucegaiului). Insa trebuie sa fii atent la cantitati si la temperatura de coacere:

- Mierea e mai dulce decat zaharul, deci ai grija cand vrei sa schimbi indulcitorul in retete. 1 cana de zahar este echivalenta cu ¾ sau chiar ½ cana de miere. In plus, va trebui sa micsorezi cantitatea de lichid adaugat (daca inlocuiesti 1 cana de zahar, reduce cantitatea de lichid cu ¼ cana).

- Prajiturile care contin miere se vor rumeni mult mai usor, asa ca nu uita sa micsorezi temperatura cuptorului.

- Nu incalzi mierea in cuptorul cu microunde, pentru ca i se schimba gustul.

- Pentru majoritatea retetelor, e mai simplu sa folosesti miere lichida. Daca mierea din dulap s-a cristalizat, nu-i nimic: pune borcanul intr-o cratita cu apa fierbinte timp de 15 minute. Va deveni din nou lichida.

Cum sa alegi mierea

Ca sa te bucuri de toate beneficiile ei, trebuie sa stii de unde sa o cumperi si cum sa o depozitezi. E important sa cumperi mierea de la vanzatori autorizati, daca vrei sa fii sigur ca nu cumperi zahar lichid. Cea mai grosiera metoda de a falsifica mierea este sa fierbi zahar intr-o infuzie de plante; alta metoda des folosita este hranirea albinelor cu sirop de zahar.

In concluzie, mierea lichida ieftina, care sta pe tarabe, in soare, are sanse mari sa nu fie de calitate. In schimb, mierea cristalizata e in mod sigur autentica. (Cristalizarea, spre deosebire de „zaharisire" - care se produce la mierea falsa - are loc in toată masa produsului, nu doar intr-o anumită portiune.)

Cea mai buna miere este cea care nu a fost pasteurizata sau filtrata (vei vedea resturi de polen, bucatele de fagure), iar multi medici considera ca cea mai sanatoasa este mierea locala, produsa in zona in care locuiesti (te fereste de alergii).

Desi se zice ca mierea nu expira niciodata, lucrurile nu stau chiar asa. E important sa o tii intr-un loc racoros si intr-un recipient adecvat (in niciun caz unul metalic), inchis la culoare (ca sa nu se oxideze) si etana (ca sa nu patrunda umezeala si sa fermenteze).

Tipuri de miere

- Monoflora - este produsa de albinele ai caror stupi au fost tinuti intr-o zona in care predomina o anumită planta (rapita, tei, zmeura, floarea-soarelui etc.). In România, cea mai apreciata miere monoflora este cea de salcam.

- Poliflora - este obtinuta din nectarul unor flori diverse si are cele mai multe principii terapeutice.

- De mana - nu este obtinuta din flori, ci din secretiile anumitor insecte care se hranesc cu sucurile plantelor. Este inchisa la culoare, are un gust mai pronuntat si proprietati laxative mai puternice decat ale celorlalte tipuri de miere.

Atentie: Nu da miere copiilor mai mici de un an. Pentru ca sistemul lor digestiv nu este destul de bine dezvoltat, s-ar putea sa se imbolnavească de botulism.

Ponturi

- Cand ai ocazia, cumpara miere de la targuri specializate, unde poti sa vorbesti chiar cu apicultorii.

- Chiar daca nu esti mare amator de miere, e pacat sa o eviti cumplet. Incearca soiuri diverse, s-ar putea sa dai peste niste arome care sa-ti placa la nebunie.

Citeste si Good Food!

FOTO: hepta.ro

P-Acnes, primul vaccin antiacneic!... 20 de lectii de viata pe care le putem invata de la animalele de companie...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x