Antena Căutare

Clătite cu mascarpone și dulceață. Desertul care te va cuceri

Pufoase, fine și cu un echilibru perfect între cremos și fructat, clătitele cu mascarpone și dulceață sunt genul de desert care nu cere ocazie specială. Textura moale a clătitelor se împletește armonios cu umplutura catifelată, iar dulceața aduce acel contrast vibrant care le face irezistibile.

Clătitele cu mascarpone și dulceață sunt un desert complex, cu o combinație delicioasă de gusturi și texturi | Shutterstock

Brânza mascarpone, cu gustul său blând și consistența mătăsoasă, este ideală pentru a umple clătitele fără să le încarce. Se poate amesteca simplu cu puțin zahăr pudră și vanilie pentru un plus de aromă sau cu smântână dulce pentru o textură mai lejeră. Dulceața care însoțește – fie ea de vișine, afine, zmeură sau portocale – vine să echilibreze compoziția cu note acrișoare sau ușor amărui, adăugând profunzime fiecărei îmbucături.

Secretul acestui desert stă în aluatul elastic și subțire, în generozitatea umpluturii și în alegerea unei dulceațe de calitate, care să conțină cât mai mult fruct. Servite simple, rulate sau pliate, eventual cu un strop de sos din dulceață încălzită, aceste clătite se transformă într-un deliciu rafinat, potrivit atât pentru brunchuri leneșe, cât și pentru seri în care ai nevoie de ceva care să-ți aline pofta de dulce.

CITEȘTE ȘI: Clătite americane cu mascarpone și căpșuni. Ce să adaugi pentru un gust perfect

Cum faci cele mai bune clătite

Articolul continuă după reclamă

Cele mai bune clătite ies atunci când aluatul are o consistență echilibrată, nici prea lichidă, nici prea groasă, când este lăsat la odihnit și când tigaia este bine încinsă, unsă uniform și folosită corect. Se începe prin a se bate ouăle cu un praf de sare până se omogenizează complet, apoi se adaugă făina cernută, puțin câte puțin, amestecând continuu. Se subțiază compoziția turnând alternativ lapte și apă minerală, până ce se obține un aluat ușor fluid, dar care aderă ușor la dosul unei linguri. Se adaugă o lingură de ulei sau unt topit în aluat și, opțional, puțin zahăr și vanilie dacă se doresc dulci.

Aluatul se lasă la odihnit cel puțin 20–30 de minute la rece, timp în care făina absoarbe lichidul și glutenul se relaxează, ceea ce duce la clătite mai elastice și omogene. Înainte de coacere, se amestecă din nou ușor. Se încinge bine o tigaie antiaderentă și se unge ușor cu pensula înmuiată în ulei sau unt. Se toarnă un polonic mic de compoziție și se rotește rapid tigaia, astfel încât să acopere uniform fundul. Se coace la foc mediu până când marginile devin ușor aurii și se pot desprinde ușor, apoi se întoarce și pe cealaltă parte pentru câteva secunde. Clătitele se păstrează calde acoperite cu un prosop curat, pentru a nu se usca. Rezultatul ideal este o clătită suplă, fină, cu margini ușor crocante și gust delicat.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de crepes Suzette. Cum se prepară acest desert clasic delicios

Rețetă de clătite cu mascarpone și dulceață

Ingrediente

  • Pentru clătite
  • 250 g făină albă
  • 2 ouă
  • 400 ml lapte
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 30 ml ulei pentru compoziție
  • ulei pentru tigaie
  • Pentru umplutură
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 linguri zahăr pudră (sau după gust)
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie (opțional)
  • 200 g dulceață (afine, zmeură, căpșuni sau vișine)

Mod de preparare clătite cu mascarpone și dulceață

Se cerne făina într-un bol, amestecându-se cu sarea și zahărul. Se adaugă ouăle, amestecându-se ușor cu un tel, apoi se toarnă laptele treptat, amestecându-se continuu, pentru a nu se forma cocoloașe. Se adaugă vanilia și uleiul, omogenizându-se compoziția. Se lasă aluatul la odihnit 20–30 de minute.

Se încinge o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei, și se toarnă un polonic mic de aluat, distribuindu-se uniform. Se coace clătita pe ambele părți, până devine aurie, apoi se repetă procesul până la epuizarea compoziției.

Separat, se amestecă mascarponele cu zahărul pudră și coaja de lămâie, până se obține o cremă fină. Se umple fiecare clătită cu o lingură generoasă de cremă de mascarpone și una de dulceață, rulându-se sau pliată în triunghi. Se servesc reci sau la temperatura camerei, pudrate cu zahăr sau decorate cu frunze proaspete de mentă.

CITEȘTE ȘI: Rețetă de clătite fără gluten, perfectă pentru cei cu intoleranță

Ce dulceață poți pune la clătite

La clătite se pot potrivi numeroase tipuri de dulceață, în funcție de gustul personal și de compoziția aluatului. Cele mai frecvent folosite sunt dulceața de vișine, căpșuni sau caise, datorită echilibrului între dulceața fructului și o ușoară aciditate care taie din senzația de „greu” dată de aluat. Dulceața de afine sau mure adaugă un contrast intens și ușor astringent, în timp ce o dulceață de zmeură se remarcă prin parfumul proaspăt și ușor floral.

Pentru un gust mai sofisticat, se poate alege dulceață de portocale amare sau dulceață de trandafiri, ambele oferind o notă elegantă și distinctă. Dacă clătitele conțin și brânză dulce, o dulceață de cireșe amare sau gutui echilibrează foarte bine gustul general. Iar în combinațiile cu mascarpone sau smântână dulce, merge perfect o dulceață acrișoară, precum cea de coacăze sau de agrișe.

Rețetă de merdenele cu foi de plăcintă. Trucuri ca să-ți iasă la fel de bune ca la patiserie... Diferența dintre bulion și pasta de tomate. Când și cum se folosește fiecare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x