Antena Căutare

Rețetă de crepes Suzette. Cum se prepară acest desert clasic delicios

Delicate, fine și parfumate cu unt, citrice și lichior, crêpes Suzette reprezintă una dintre cele mai spectaculoase și rafinate deserturi ale gastronomiei franceze. Servite flambate direct în fața invitaților, aceste clătite portocalii sunt dovada clară că simplitatea poate deveni artă.

Crepes Suzette este un desert clasic franțuzesc cu o istorie fascinantă | Shutterstock

Crêpes Suzette sunt clătite subțiri, de tip franțuzesc (crêpes), servite cu un sos cald pe bază de unt, zahăr, suc și coajă de portocală, flambate la final cu un lichior aromat, cel mai adesea Grand Marnier sau Cointreau. Rezultatul este un desert rafinat, cu note proaspete de citrice și un gust profund, caramelizat, completat de aroma fină a alcoolului flambat. Spre deosebire de clătitele clasice umplute, crêpes Suzette sunt rulate sau împăturite în patru și scăldate în sos, fiind puse în valoare de textură și de contrastul dintre dulce și acid.

CITEȘTE ȘI: Rețeta de clătite americane cu afine și zmeură care a înnebunit internetul. Cum să le prepari fără greșeală

Istoria clătitelor crêpes Suzette

Originea desertului crêpes Suzette este controversată, dar fascinantă. Cea mai cunoscută versiune povestește că desertul a fost creat din greșeală în 1895, la Café de Paris din Monte Carlo, de către un tânăr patiser pe nume Henri Charpentier. Acesta pregătea clătite pentru prințul de Wales (viitorul rege Edward al VII-lea), când sosul din tigaie a luat foc accidental din cauza lichiorului. Prințul a fost atât de impresionat de rezultat, încât a cerut ca desertul să fie botezat după însoțitoarea lui de la masă – o tânără pe nume Suzette. Alte surse susțin că rețeta era deja cunoscută în bucătăriile pariziene ale secolului al XIX-lea, dar a fost rafinată și popularizată în restaurantele de lux ale vremii.

Articolul continuă după reclamă

CITEȘTE ȘI: Rețetă de pancakes cu doar 3 ingrediente. Cum faci cele mai delicioase clătite rapid și ieftin

Variante de crêpes Suzette

De-a lungul timpului, crêpes Suzette au cunoscut multiple interpretări, păstrând însă esența: clătite subțiri și sos de citrice flambat. În unele versiuni, se adaugă suc de lămâie sau lime pentru un plus de aciditate, iar lichiorul poate varia de la Cointreau la Curaçao, Armagnac sau lichioruri artizanale din citrice. Unele rețete moderne înlocuiesc untul cu unt vegetal, zahărul cu siropuri naturale, sau adaugă scorțișoară ori ghimbir în sos pentru o notă picantă. Există și variante cu înghețată de vanilie alăturată, care adaugă un contrast rece și cremos desertului fierbinte.

Trucuri de preparare

Pentru un rezultat reușit, clătitele trebuie să fie foarte subțiri, catifelate și fără cocoloașe. Se recomandă prepararea lor cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte, pentru ca aluatul să se odihnească bine, iar textura să devină elastică. Sosul Suzette trebuie preparat într-o tigaie largă, în care clătitele să poată fi întoarse și îmbrăcate uniform. Untul se adaugă în etapă finală, pentru a emulsiona perfect sosul. Pentru flambare, este esențial ca lichiorul să fie încălzit ușor înainte, pentru a se aprinde mai ușor, dar niciodată turnat direct din sticlă în tigaia de pe foc. Flambarea trebuie făcută cu grijă, preferabil cu ajutorul unui chibrit lung sau brichetă profesională.

CITEȘTE ȘI: Ce să adaugi în compoziția de clătite pentru a fi pufoase și în următoarea zi. Trucul știut de puține gospodine

Cum se servesc crêpes Suzette

Crêpes suzette se servesc imediat după flambare, calde, ușor îmbibate în sosul parfumat. Pot fi aduse la masă într-un platou larg, în care clătitele sunt deja flambate, sau flambate direct în fața invitaților, ca parte dintr-un spectacol culinar. Se servesc simple sau, pentru un plus de contrast, cu o cupă de înghețată de vanilie, frișcă naturală sau coajă de portocală confiată. În restaurantele de fine dining, crêpes suzette rămân unul dintre cele mai spectaculoase deserturi servite „à la minute”.

Cum se păstrează

Clătitele pot fi pregătite cu o zi înainte și păstrate la frigider, într-un recipient etanș sau între foi de hârtie de copt, pentru a nu se lipi între ele. Sosul Suzette se poate face în avans și păstra într-un borcan închis la frigider pentru 2–3 zile. Flambarea, însă, trebuie făcută întotdeauna pe loc, chiar înainte de servire. Clătitele pregătite cu tot cu sos nu se congelează și nu se păstrează bine reîncălzite, deoarece își pierd textura și finețea.

CITEȘTE ȘI: Tort de clătite cu cremă de vanilie, banane și cremă de alune

Rețetă de crêpes Suzette

Ingrediente pentru clătite

  • 125 g făină albă
  • 2 ouă
  • 300 ml lapte
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură unt topit (sau ulei)
  • Pentru sos:
  • 50 g unt
  • 2 linguri zahăr
  • sucul de la 1 portocală
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 2 linguri lichior Cointreau sau Grand Marnier
  • 1 lingură de coniac (opțional)

Mod de preparare

Făina se cerne într-un bol mare și se amestecă cu zahărul și sarea. Se adaugă ouăle, iar apoi, treptat, se toarnă laptele, amestecând continuu cu un tel pentru a obține un aluat fin și fără cocoloașe. Se încorporează extractul de vanilie și untul topit, iar aluatul se lasă la odihnit cel puțin 30 de minute la frigider.

Se încinge o tigaie antiaderentă, se unge cu un strop de unt și se toarnă câte un polonic mic de aluat, rotind tigaia pentru distribuirea uniformă. Fiecare clătită se coace aproximativ 1 minut pe fiecare parte, apoi se așază pe o farfurie și se păstrează acoperită.

Pentru sos, într-o tigaie largă se topește untul împreună cu zahărul, la foc mic, până când se obține un sirop ușor caramelizat. Se adaugă sucul și coaja de portocală și se amestecă bine. Clătitele se pliază în patru și se așază în sos, lăsându-se să se îmbibe bine. Se încălzește separat lichiorul (nu se fierbe), se toarnă peste clătite și se aprinde cu grijă pentru flambare. După ce flacăra se stinge, crêpes Suzette se servesc imediat, stropite cu sosul parfumat.

Rețetă de paste cacio e pepe. Trucuri ca să iasă ca la restaurant... Nu poți adormi repede? Iată ce băuturi sunt recomandate pentru un somn de calitate...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
După câte zile se aruncă salata boeuf. Cât ar trebui să stea la frigider
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la admiratori de Crăciun. Copiii Familiei Regale urmează un protocol strict
Ce se întâmplă cu cadourile pe care Prințul George, Prințul Louis și Prințesa Charlotte le primesc de la... Catine.ro
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Rețeta de curry de mazare, un deliciu sănătos și sățios. Ingrediente și mod de preparare
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile” Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei Giurgiu | VIDEO
Judecătorul Laurențiu Beșu, protagonist în documentarul Recorder, va deveni procuror la Parchetul Judecătoriei... Libertatea.ro
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a susţinut”
Nepotul cel mare al lui Ion Ţiriac a dat o lovitură uriaşă. Şi-a făcut tatăl mândru: “Mereu m-a... AntenaSport
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima imagine cu bebelușul: „Raza mea de soare”
Este vestea momentului în showbiz! Chiar înainte de Crăciun, vedeta a adus pe lume cel de-al patrulea copil. Prima... Elle
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la Ploiești în acest timp
Vanessa a plecat în vacanță cu mama ei, presupusa amantă a lui Adi Minune, și fratele! Ce face Bogdan de la... Spynews.ro
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară HelloTaste.ro
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți
Cel mai lung tunel din lume este finalizat. Are 22 de kilometri și a fost săpat în munți Antena3.ro
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el useit
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 25 decembrie 2025. Vărsătorii sunt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume
Există Dumnezeu? Iată răspunsul celui mai inteligent om din lume Jurnalul
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit
Semnele subtile prin care Universul îți spune că ești pe drumul greșit Kudika
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga Justiție! «Aseară la ora 20...»
PRIMUL 𝗠𝗘𝗦𝗔𝗝 𝗣𝗨𝗕𝗟𝗜𝗖 al Ralucăi Moroșanu după MOMENTUL care a ZGUDUIT întreaga... Redactia.ro
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit
Trei obiceiuri zilnice care ne sărăcesc fără să ne dăm seama. Cum le putem transforma în profit Observator
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard MediCOOL
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie
Vrei să faci cel mai bun punch acasă? Iată tot ce ai nevoie HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii
Care este cea mai bună diferență de vârstă dintre copii DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase... UseIT
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x