Crêpes Suzette sunt clătite subțiri, de tip franțuzesc (crêpes), servite cu un sos cald pe bază de unt, zahăr, suc și coajă de portocală, flambate la final cu un lichior aromat, cel mai adesea Grand Marnier sau Cointreau. Rezultatul este un desert rafinat, cu note proaspete de citrice și un gust profund, caramelizat, completat de aroma fină a alcoolului flambat. Spre deosebire de clătitele clasice umplute, crêpes Suzette sunt rulate sau împăturite în patru și scăldate în sos, fiind puse în valoare de textură și de contrastul dintre dulce și acid.
CITEȘTE ȘI: Rețeta de clătite americane cu afine și zmeură care a înnebunit internetul. Cum să le prepari fără greșeală
Istoria clătitelor crêpes Suzette
Originea desertului crêpes Suzette este controversată, dar fascinantă. Cea mai cunoscută versiune povestește că desertul a fost creat din greșeală în 1895, la Café de Paris din Monte Carlo, de către un tânăr patiser pe nume Henri Charpentier. Acesta pregătea clătite pentru prințul de Wales (viitorul rege Edward al VII-lea), când sosul din tigaie a luat foc accidental din cauza lichiorului. Prințul a fost atât de impresionat de rezultat, încât a cerut ca desertul să fie botezat după însoțitoarea lui de la masă – o tânără pe nume Suzette. Alte surse susțin că rețeta era deja cunoscută în bucătăriile pariziene ale secolului al XIX-lea, dar a fost rafinată și popularizată în restaurantele de lux ale vremii.
CITEȘTE ȘI: Rețetă de pancakes cu doar 3 ingrediente. Cum faci cele mai delicioase clătite rapid și ieftin
Variante de crêpes Suzette
De-a lungul timpului, crêpes Suzette au cunoscut multiple interpretări, păstrând însă esența: clătite subțiri și sos de citrice flambat. În unele versiuni, se adaugă suc de lămâie sau lime pentru un plus de aciditate, iar lichiorul poate varia de la Cointreau la Curaçao, Armagnac sau lichioruri artizanale din citrice. Unele rețete moderne înlocuiesc untul cu unt vegetal, zahărul cu siropuri naturale, sau adaugă scorțișoară ori ghimbir în sos pentru o notă picantă. Există și variante cu înghețată de vanilie alăturată, care adaugă un contrast rece și cremos desertului fierbinte.
Trucuri de preparare
Pentru un rezultat reușit, clătitele trebuie să fie foarte subțiri, catifelate și fără cocoloașe. Se recomandă prepararea lor cu câteva ore înainte sau chiar cu o zi înainte, pentru ca aluatul să se odihnească bine, iar textura să devină elastică. Sosul Suzette trebuie preparat într-o tigaie largă, în care clătitele să poată fi întoarse și îmbrăcate uniform. Untul se adaugă în etapă finală, pentru a emulsiona perfect sosul. Pentru flambare, este esențial ca lichiorul să fie încălzit ușor înainte, pentru a se aprinde mai ușor, dar niciodată turnat direct din sticlă în tigaia de pe foc. Flambarea trebuie făcută cu grijă, preferabil cu ajutorul unui chibrit lung sau brichetă profesională.
Cum se servesc crêpes Suzette
Crêpes suzette se servesc imediat după flambare, calde, ușor îmbibate în sosul parfumat. Pot fi aduse la masă într-un platou larg, în care clătitele sunt deja flambate, sau flambate direct în fața invitaților, ca parte dintr-un spectacol culinar. Se servesc simple sau, pentru un plus de contrast, cu o cupă de înghețată de vanilie, frișcă naturală sau coajă de portocală confiată. În restaurantele de fine dining, crêpes suzette rămân unul dintre cele mai spectaculoase deserturi servite „à la minute”.
Cum se păstrează
Clătitele pot fi pregătite cu o zi înainte și păstrate la frigider, într-un recipient etanș sau între foi de hârtie de copt, pentru a nu se lipi între ele. Sosul Suzette se poate face în avans și păstra într-un borcan închis la frigider pentru 2–3 zile. Flambarea, însă, trebuie făcută întotdeauna pe loc, chiar înainte de servire. Clătitele pregătite cu tot cu sos nu se congelează și nu se păstrează bine reîncălzite, deoarece își pierd textura și finețea.
CITEȘTE ȘI: Tort de clătite cu cremă de vanilie, banane și cremă de alune
Rețetă de crêpes Suzette
Ingrediente pentru clătite
- 125 g făină albă
- 2 ouă
- 300 ml lapte
- 1 lingură zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 1 lingură unt topit (sau ulei)
- Pentru sos:
- 50 g unt
- 2 linguri zahăr
- sucul de la 1 portocală
- coaja rasă de la 1 portocală
- 2 linguri lichior Cointreau sau Grand Marnier
- 1 lingură de coniac (opțional)
Mod de preparare
Făina se cerne într-un bol mare și se amestecă cu zahărul și sarea. Se adaugă ouăle, iar apoi, treptat, se toarnă laptele, amestecând continuu cu un tel pentru a obține un aluat fin și fără cocoloașe. Se încorporează extractul de vanilie și untul topit, iar aluatul se lasă la odihnit cel puțin 30 de minute la frigider.
Se încinge o tigaie antiaderentă, se unge cu un strop de unt și se toarnă câte un polonic mic de aluat, rotind tigaia pentru distribuirea uniformă. Fiecare clătită se coace aproximativ 1 minut pe fiecare parte, apoi se așază pe o farfurie și se păstrează acoperită.
Pentru sos, într-o tigaie largă se topește untul împreună cu zahărul, la foc mic, până când se obține un sirop ușor caramelizat. Se adaugă sucul și coaja de portocală și se amestecă bine. Clătitele se pliază în patru și se așază în sos, lăsându-se să se îmbibe bine. Se încălzește separat lichiorul (nu se fierbe), se toarnă peste clătite și se aprinde cu grijă pentru flambare. După ce flacăra se stinge, crêpes Suzette se servesc imediat, stropite cu sosul parfumat.