Castraveți, gogoșari, ardei capia și varză. Toate sunt legume conservate de gospodine, iar acestora li se adaugă și conopida, care este preferată de numeroase persoane.
Descoperă cum o poți prepara, mai jos:
Ai nevoie de:
- Trei kilograme de conopidă
- Piper boabe
- Muștar boabe
- Sare grunjoasă
- Ramuri de cimbru
- Tulpini de mărar
- Frunze de țelină
- Foi de dafin
- Rădălina de hrean
Mod de preparare:
Curăță conopida de frunze și de cotor, după care spal-o și desfă-o în buchețele.
Adaugă în borcanele proaspăt spălate frunze de ţelină, ramuri de cimbru, tulpini de mărar şi 2-3 foi de dafin. Se așează bucheţele de conopidă şi între ele se pun fâşii de hrean.
Punem apa cu sarea la fiert (50 gr sare la 1l de apă), boabe de piper şi de muştar . Se lasă apa la fiert până se topeşte sarea , se lasă la răcit dar nu de tot şi se toarnă în borcane peste conopidă. Deasupra în borcan punem hrean, frunze de ţelină, tulpini de mărar şi ramuri de cimbru, se leagă borcanele şi se depozitează în cămară.
Conopida murată este mai gustoasă dacă se conservă alături de alte legume şi zarzavaturi, precum morcovii, ceapa, peperoni sau hreanul. Pentru a condimenta preparatul ai nevoie de mărar, seminţe de muştar, seminţe de chimion, seminţe de ţelină, foi de dafin, turmeric, piper negru, seminţe de coriandru, oţet, zahăr şi sare. Alte condimente pentru conopida murata folosite sunt frunzele de vişin, boabe de ienibahar sau crenguţele de cimbru. ATENŢIE!: foloseşte doar sare grunjoasă. În cazul în care vei pune sare iodată legumele se vor terciui.
Sursa: voceatransilvaniei.ro