Antena Căutare

Cozonac cu fistic. Rețeta delicioasă pe care trebuie să o încerci

Cozonacul cu fistic este dovada că tradiția poate îmbrăca forme moderne fără să-și piardă sufletul. Textura pufoasă a aluatului clasic se împletește cu o cremă catifelată, ușor crocantă, obținută din fistic prăjit și transformat în pastă fină.

Cozonacul cu fistic este mai aromat decât cel clasic | Shutterstock

În ultimii ani, rețetele inspirate de patiseria franțuzească și italiană au câștigat teren și în bucătăriile noastre, iar fisticul a devenit vedetă în deserturi de la croissante la torturi. Cozonacul cu fistic se încadrează perfect în acest curent: este potrivit pentru sărbători, dar suficient de elegant pentru a fi oferit cadou sau servit la o masă specială.

Pentru a obține gustul echilibrat și textura ideală, este important ca fisticul folosit să fie crud sau prăjit ușor, fără sare, și transformat într-o pastă cremoasă amestecată cu ciocolată albă, unt sau smântână. Combinat cu aluatul fraged și bine dospit, fisticul oferă o explozie de culoare și savoare care transformă cozonacul într-o adevărată declarație de creativitate culinară.

Citește și: Babka cu ciocolată, rețeta de cozonac însiropat de care te vei îndrăgosti

Cum se prepară cozonacul cu fistic

Articolul continuă după reclamă

Pentru un cozonac cu fistic reușit, este esențial să frămânți aluatul destul timp pentru a obține o textură fină și elastică, iar drojdia proaspătă va ajuta la activarea corectă a aluatului. Crema de fistic trebuie să fie fină și ușor de întins; dacă devine prea densă, adaugă puțin lapte sau ulei pentru a-i ajusta consistența.
Ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei pentru a facilita omogenizarea și activarea drojdiei. Dospirea trebuie făcută într-un loc cald, iar în timpul coacerii este important să nu folosești o temperatură prea mare, astfel încât cozonacul să se rumenească uniform. După coacere, lasă-l să se răcească complet înainte de a-l tăia, pentru a păstra textura pufosă.

Rețetă de cozonac cu fistic

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 600 g făină albă tip 000
  • 3 gălbenușuri
  • 100 g zahăr
  • 250 ml lapte călduț
  • 30 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată)
  • 100 g unt topit
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 praf de sare
  • Ingrediente pentru crema de fistic:
  • 150 g fistic decojit crud, nesărat
  • 60 g zahăr pudră
  • 2 linguri ulei de fistic sau de floarea-soarelui
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1-2 linguri de lapte (opțional, pentru consistență)

Mod de preparare cozonac cu fistic

Se pune fisticul în apă clocotită timp de 1 minut, apoi se curăță de pielițe și se lasă să se usuce. Se pune în robotul de bucătărie împreună cu zahărul pudră și se mixează până devine o pastă fină. Se adaugă treptat uleiul și vanilia. Dacă pasta e prea groasă, se adaugă puțin lapte. Se păstrează la frigider până la utilizare.

Se dizolvă drojdia în laptele călduț cu o lingură de zahăr și puțină făină. Se lasă să se activeze 10-15 minute. Într-un bol mare, se amestecă făina cu sarea, zahărul, gălbenușurile, coaja de lămâie și vanilia. Se toarnă maiaua crescută, apoi se începe frământarea. Se adaugă treptat untul topit și se frământă timp de 15–20 de minute, până când aluatul devine elastic și se desprinde de mâini. Se acoperă și se lasă la dospit până își dublează volumul aproximativ 1,5–2 ore.

Se împarte aluatul în două. Se întinde fiecare bucată pe masa unsă ușor cu ulei, într-un dreptunghi gros de 1 cm. Se întinde crema de fistic pe fiecare foaie și se rulează strâns. Se pot răsuci cele două rulouri într-o împletitură sau se pot coace separat. Se pune cozonacul în tava tapetată cu hârtie de copt și mai lasă-l la crescut 30–40 de minute. Se unge cu ou bătut și se coace la 170°C (fără ventilație) timp de 45–50 de minute. Dacă se rumenește prea repede, se acoperă cu folie de aluminiu. Se lasă să se răcească complet pe un grătar înainte de a-l felia.

Citește și: Din ce se face, de fapt, cozonacul roz. Desertul a devenit celebru în mediul online

Cum se face crema de fistic

Crema de fistic, fină, catifelată și intens aromată, este un deliciu versatil care poate fi folosit în cozonaci, prăjituri, tarte sau pur și simplu întinsă pe pâine.

Totul începe cu fisticul crud, decojit și nesărat. Pentru o culoare intens verde și o textură netedă, fisticul se pune câteva secunde în apă clocotită. Apoi se decojește de pielița subțire care îi dă o tentă maronie și o textură mai aspră. După ce este uscat complet, ideal chiar ușor prăjit la cuptor pentru un plus de savoare, se mărunțește în robotul de bucătărie. Secretul unei paste fine stă în răbdare. Mixarea trebuie făcută în reprize, pentru a nu încălzi fisticul prea tare, și cu pauze dese pentru a curăța pereții vasului.

Pentru omogenizare și luciu, se adaugă treptat un ulei cu gust neutru (ideal de fistic, dar merge și uleiul de floarea-soarelui). Pentru un plus de dulceață și stabilitate se încorporează zahăr pudră. Un strop de extract natural de vanilie sau chiar câteva picături de esență de migdale pot amplifica gustul fisticului, fără să îl acopere. La nevoie, câteva linguri de lapte pot ajusta consistența, mai ales dacă vrei o cremă tartinabilă.

Crema de fistic se păstrează în borcane închise ermetic, la frigider, până la o săptămână. Dacă vrei să o transformi într-o umplutură de cozonac sau prăjituri, o poți amesteca cu unt moale, mascarpone sau ciocolată albă topită, obținând o variantă mai bogată și mai potrivită pentru deserturi de sărbătoare.

Rețeta de cozonac a Annei Lesko. Vedeta le-a dezvăluit gospodinelor un secret despre timpul de dospire... Cum obții cea mai bună pască cu brânză dulce. Sfaturi pentru un preparat delicios de Sărbători...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Citește și
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
Dulceața de vinete, preparatul cu puține calorii cu gust excepțional. Cum se pregătește pas cu pas
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul
În ce zile din luna decembrie este bine să împodobești bradul Catine.ro
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai...
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut Happy Channel
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul împlinit
Fiul lui Dan Capatos, sportiv de performanță la doar 13 ani. Face sacrificii uriașe pentru a-și vedea visul... DivaHair
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare
ANPC a dat iama în târgurile de Crăciun din țară: haos în rândul produselor alimentare Libertatea.ro
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România
Măsura urgentă care ar putea scoate din criză sistemul de educație din România Ziare.com
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani
Cât a plătit Ioana Țiriac pentru a fi martoră la un moment istoric. Fiica magnatului român nu s-a uitat la bani AntenaSport
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie să își încerce identitatea, să vadă ce dorește…”
Nadia Comăneci, o mamă foarte mândră! Ce a dezvăluit despre fiul ei, Dylan, în vârstă de 19 ani: „Trebuie... Elle
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției:
Cum s-a filmat Adrian Corduneanu, la câteva zile după ce s-a predat poliției: "Frățiorul meu..." Spynews.ro
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO
Vedeta a întors toate privirile! Andreea Marin, într-o rochie mulată și decolteul generos! – GALERIE FOTO BZI
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o!
Simona Halep a aruncat internetul în aer cu oferta de Revelion 2026! Românii nu au iertat-o! BZI
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…”
Oana Lis continuă să vândă din casă pentru a-și ajuta soțul: ”Avem multe cărți, icoane…” Antenastars.ro
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos HelloTaste.ro
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid
Cea mai tânără miliardară din lume are 29 de ani. A avut o idee care a îmbogățit-o rapid Antena3.ro
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile useit
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 8 decembrie 2025. Balanțele fac o schimbare în viața lor. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități
Acuzație gravă: comună inundată de Apele Române. Dezastru la Mogoșani, ignorat de autorități Jurnalul
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici
97% dintre muncile casnice sunt făcute de femei, iar salariile lor sunt cu 500 lei mai mici Kudika
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de bucătarii italieni
Cât de sărată trebuie să fie, de fapt, apa în care fierbi pastele. Greșeala pe care o fac mulți, corectată de... Playtech
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București
Ce s-a descoperit la autopsia fetiței de doi ani care a murit într-o clinică stomatologică din București Redactia.ro
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot.
Reacţia unui bărbat, prins că şi-a fotografiat buletinul de vot. "Am auzit bliţul de 2-3 ori" Observator
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea MediCOOL
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant HelloTaste
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot
FOTO. Mădălina Ghenea a pus furtunul cu apă pe ea și imaginile sunt hot ProSport
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și mentală
Zodia care își schimbă radical viața în luna noiembrie 2025. Acești nativi vor face o detoxifiere fizică și... Gandul
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar
Cornel și Bianca Păsat au ANULAT divorțul! IREAL ce s-a întâmplat, cu câteva ore înainte să ajungă la notar CanCan
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar DeParinti
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind... ZUTV
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni UseIT
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x