Sărbătorile de iarnă sunt prilej de răsfăţ culinar! Sarmalele, friptura de porc, peştele, desertul sunt nelipsite de pe mesele românilor de Crăciun. La care se adăugă şi o sticlă de vin. Însă acesta trebuie ales cu mare atenţie în funcţie de fiecare fel de mâncare în parte. Aşa că specialiştii ne vin în ajutor şi ne învaţă cum să le asociem.
Liviu Birceanu este somelier şi ne ajută să înţelegem puţin din secretele vinurilor pentru masa de Crăciun:
- La aperitiv, lângă răciturile tradiţionale, se poarte servi un vin alb, sec sau demisec.
- Mâncarurile uşoare - care conţin carne albă sau peşte - trebuie să fie însoţite cu vinuri catifelate.
Expertul ne învață și ce pahare trebuie să folosim în funcție de vinul pe care îl alegem, dar și cât de mult trebuie să le umplem!
„O greşeală des întâlnită este să umplem paharul, probabil că ne dă o senzaţie de bogăţie , dar corect este să umplem paharul până la dimensiunea unde avem diametrul maxim pentru a putea lua contact cu aerul”, spune Liviu Birceanu.