Live acumMireasa Sezonul 2
Prime Time 20:30Animatie: Neinfricata Mulan (SUA 1998)

Cum să faci iaurt acasă

Dacă te numeri printre persoanele care au renunţat să ia masa în oraş și preferă să își prepare mesele acasă, cu siguranţă ai parte de numeroase beneficii. Atunci când găteşti acasă ştii exact ce mănânci şi poţi alege cantitatea ingredientelor, în funcţie de gusturile tale. Astfel, nu doar că vei reuşi să economiseşti bani, dar te vei bucura şi de o alimentaţie corectă şi echilibrată. Unul dintre preparatele pe care le poţi savura este iaurtul, popular atât la micul dejun, cât şi ca gustare între mese. Iată cum poţi să faci iaurt acasă, simplu şi rapid, ca alternativă mult mai sănătoasă la iaurtul cumpărat din magazin.

Dacă te numeri printre persoanele care au renunţat să ia masa în oraş și preferă să își prepare mesele acasă, cu siguranţă ai parte de numeroase beneficii. Atunci când găteşti acasă ştii exact ce mănânci şi poţi alege cantitatea ingredientelor, în funcţie de gusturile tale. Astfel, nu doar că vei reuşi să economiseşti bani, dar te vei bucura şi de o alimentaţie corectă şi echilibrată. Unul dintre preparatele pe care le poţi savura este iaurtul, popular atât la micul dejun, cât şi ca gustare între mese. Iată cum poţi să faci iaurt acasă, simplu şi rapid, ca alternativă mult mai sănătoasă la iaurtul cumpărat din magazin.

Ingrediente

Atunci când decizi să faci iaurt în casă, nu vei avea nevoie decât de două ingrediente simple, potrivite pentru a obţine un litru de iaurt sănătos:

  • Aproximativ 1,8 - 1,9 litri de lapte cu minimum 2% grăsime
  • 60 g de iaurt din comerţ sau iaurt probiotic, care să aibă scris pe etichetă „culturi lactice vii sau active”. Cele mai des întâlnite denumiri sunt culturile de S. Thermophilus, Bifidus sau L. Bulgaricus.

De ce aparatură ai nevoie

Dacă ingredientele sunt pregătite, trebuie să ai la îndemână şi cele mai utile echipamente, cu ajutorul cărora vei putea să pregăteşti cea mai delicioasă reţetă de iaurt:

  • O oală mare, cu pereţi groşi, care nu va răci prea curând preparatul. De preferat ar fi să alegi o oală din inox sau ceramică.
  • O spatulă de bucatarie
  • Un termometru pentru gătit

Folosirea unor aparate performante în bucătărie te vor ajuta să economiseşti timp preţios, oferind rezultate excepţionale. Astfel, dacă preferi să renunţi la oale şi spatule, poţi să faci iaurt cu aparatele Biovita, special concepute pentru a pregăti iaurtul acasă. O astfel de iaurtieră va menţine constantă temperatura laptelui, la 42 grade Celsius, pentru a permite dezvoltarea culturilor de fermenţi lactici. Aceştia se vor dezvolta treptat, transformând laptele într-un iaurt proaspăt şi gustos.

Metode de preparare

Iată care sunt toţi paşii de urmat, pentru a pregăti iaurtul ca la carte:

Pune litrul de lapte în oala curată şi încălzeşte-l, amestecând treptat, până ajunge să aibă temperatura de 93 de grade Celsius. Foloseşte termometrul, pentru a fi sigură de temperatura lichidului.

Odată ajuns la această temperatură, ia laptele de pe foc şi lasă-l să se răcească, până ajunge la 42-44 de grade Celsius. Nu ezita să amesteci uşor laptele, pentru a nu se forma pelicule subţiri la suprafaţă.

Ia aproximativ 200 ml din laptele care s-a răcit şi amestecă-l cu iaurtul cumpărat din comerţ, până obţii o pastă omogenă. Toarnă compoziţia formată în oala cu lapte şi continuă să amesteci cu o lingură sau cu un tel.

După acest pas, nu uita să acoperi oala cu un capac rezistent şi să o înveleşti într-o bucată de material. Ulterior, oala va fi introdusă în cuptor, fără că acesta să fie încins. Acest pas este esenţial pentru păstrarea unei temperaturi optime a laptelui, între 40-43 de grade Celsius, timp în care se va închega şi va forma iaurtul.

Păstrează oala în cuptor minimum 4-5 ore. În funcţie de numărul de ore în care laşi compoziţia să se închege, te vei bucura de un iaurt dens şi cu gust acrişor, specific.

Evită să amesteci în iaurt pentru a-i verifica consistenţa! După 4-5 ore, poţi vedea dacă s-a închegat suficient şi abia atunci vei gusta din el.

Scoate oala din cuptor, scurge zerul rămas la suprafaţă şi foloseşte borcane cu capac pentru a turna iaurtul. Păstrează-l în frigider timp de 7-10 zile şi combină-l cu fructe, nuci sau miere, pentru un mic dejun sănătos şi foarte gustos!

În doar câteva ore, te poţi bucura de un iaurt delicios, făcut în casă, considerat unul dintre cele mai sănătoase preparate lactate. Reţeta nu e deloc dificilă, astfel încât te poţi apuca de treabă! Tu ce obişnuieşti să prepari acasă? Simţi vreo diferenţă între acestea și produsele găsite pe rafturi?

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/person-mixing-cereal-milk-and-strawberry-jam-on-white-ceramic-bowl-704971/

Recomandari