Deși vinetele nu sunt printre cele mai nutritive legume, acestea oferă o cantitate decentă de potasiu și fibre. Cu doar 25 de calorii și mai puțin de 1 gram de grăsime per porție, sunt un aliment excelent pentru o dietă sănătoasă și pentru slăbire, cu condiția să nu le saturezi în ulei când le consumi.
Vinetele au antioxidanți precum vitaminele A și C, care ajută la protejarea celulelor împotriva deteriorării. De asemenea, sunt bogate în substanțe chimice naturale din plante numite polifenoli, care pot ajuta celulele să proceseze mai bine zahărul dacă ai diabet.
Cum se păstrează vinetele nepreparate
Vinetele pot fi păstrate la temperatura camerei, departe de zonele mai însorite de pe blatul din bucătărie. Este important ca aerul să circule pentru a le menține proaspete o perioadă mai lungă de timp. În felul acesta vor rezista aproximativ două zile. Durata de valabilitate exactă va depinde de mai mulți factori, inclusiv de prospețimea inițială a vinetei și de temperatura aerului din jur.
Înainte de a pune vinetele la frigider, reține că sunt foarte sensibile la temperatură. Aerul rece din frigider poate duce la apariția unor pete moi și a deteriorarea legumelor care vor căpăta gust amar odată ce sunt gătite. Vinetele preferă și umiditatea ridicată, ceea ce face necesară alegerea unor locuri anume din frigider pentru depozitarea lor.
Pentru a păstra vinetele întregi în frigider, înfășoară fiecare legumă individual în folie de plastic. Apoi, așeză-le pe un raft într-un singur strat, adică fără nimic așezat deasupra vinetelor. Dacă este posibil, pune-le pe raftul de sus, deoarece este unul dintre cele mai calde locuri din frigider. O altă variantă este să o depozitezi în sertarul pentru legume, care are cea mai mare umiditate. Vinetele întregi vor rezista până la o săptămână în frigider. Ideal este să le consumi cât timp partea de sus este încâ verde.
Cum se păstrează vinetele deja tăiate
Deși poți păstra vinetele după ce au fost tăiate, nu este tocmai recomandat să faci acest lucru. Oxidează imediat odată ce pulpa este expusă la aer, devine maro și se degradează foarte rapid. Dacă totuși ai nevoie să păstrezi o jumătate de vânătă, pune-o într-un recipient care se închide ermetic imediat ce a fost tăiată, stropește-o cu zeamă de lămâie și depoziteaz-o imediat la frigider. Va rezista până la trei zile.
Cât timp poți păstra și consuma vinetele
Vinetele fierte, ca toate alimentele gătite, trebuie păstrate într-un recipient ermetic în frigider. Potivit USDA, pot fi consumate trei-patru zile.
Pentru depozitare pe termen lung, vinetele pot fi congelate. Pentru a face acest lucru este necesar să le gătești înainte. Le poți coace sau le poți blanșa. Pentru coacere poți folosi un grătar, mai ales dacă poți face acest pas în aer liber. De asemenea, se pot coace pe flacăra de la aragaz sau în cuptor. După ce se coc, se curăță de coajă, se lasă să se scurgă de zeamă și se pun în pungi speciale pentru congelator.
Citește și: Rețetă de musaca cu vinete. Gospodinele o pregăteau încă din 1957
Pentru a blanșa vinetele trebuie mai întâi spălate și uscate cu un prosop de hârtie. Se curăță de coajă și se taie în felii de 2-6 cm, depinde de preferințe. Între timp se pune la fiert o oală cu apă și suc de lămâie. La 4 litrii de apă se folosește 100 ml de suc de lămâie. Se lasă să fiarbă și apoi se pun vinetele pentru patru minute. Apoi se scot într-un vas cu gheață unde se mai lasă alte patru minute. Se scurg și se pun în pungi speciale pentru congelator. Vinetele congelate se păstrează bine între 9 și 12 luni.