Piureurile îi ajută pe cei mici să înțeleagă gustul și să se obișnuiască cu el, iar mai apoi organismul le va integra și le va cere pentru a-și completa nevoile.
Bine de știut este că diversificarea alimentelor la bebelusi poate începe de la 6 luni, chiar dacă încă îi place să fie alăptat.
Însă, există anumite semnale care ne arată dacă bebelușul nostru este pregătit pentru altfel de alimente. Specialiștii spun că cei mici devin pregătiți să consume și altceva în afară de lapte și mancare pentru bebelusi atunci când pot ține singuri capul drept și pot sta în fund, cand nu mai au reflexul de a refuza mancarea cu limba și când reușesc să își coordoneze singuri mainile ochii și gura.
Citește și: Nevoile nutriționale ale bebelușilor până la vârsta de 12 luni
Mai mult, cand acesta ia singur mancarea în mână și se hrănește, acesta este un semn că cel mic este pregatit sa diversifice și să încerce și altceva.
- Trebuie să introduci câte un singur aliment noi o dată la trei sau patru zile
- Cantitățile noului aliment nu trebuie să fie mari. Mai întâi îc peți cu bucățele mici/lingurițe, până va servi cantitatea care i se potrivește
- Alăptează în continuare sau dă-i lapte de care îi place cel mai mult. Nu renunța la prima lui hrană
- Nu folosi sare sau zahăr pentru a face mai gustoase mâncărurile. Acesta poate să se obișnuiască cu gustul și să ceară cantități din ce în ce mai mari, lucru care i-ar putea dăuna grav sănătății, mai ales că este în creștere.
Este foarte important ca tot ce mananca bebelusul să fie natural și să nu conțină condimente sau alte sosuri care i-ar putea deforma gustul și l-ar putea afecta. Mai mult, familia trebuie să înceapă sa consume aceleași alimente de față cu cel mic ca el să se obișnuiască.
Inițial, alimentele fierte și pasate sunt cele mai recomandate pentru primele mâmcăruri ale celui mic.
Diversificarea alimentelor pentru bebeluș. Ce îi dăm în primele etape
Când începi diversificarea mâncării pentru bebeluș, începe cu fructe și legume, apoi adaugă treptat și cereale. Toate trebuie să fie moi, pasate, fierte și în cazul cerealelor umflate în lapte pentru a putea fi ușor și sigur de consumat pentru cel mic.
Bebelușul ca să se obișnuiască cu alimente tari și gustul lor, acestea trebuie pasate. Astfel, e nevoie să pregătești pentru cel mic piureuri hrănitoare, salate pasate de fructe ca să aibă vitamine, iar din cereale își va lua fibrele necesare.
Important de reținut este numărul meselor pe care cel mic trebuie să le ia. Astfel, pentru un bebeluș cu vârsta între 6 și 8 luni se dau 2 sau 3 mese pe zi, pentru un bebeluș între 10 și 12 luni pot fi 3-4 mese pe zi și de la un an în sus pot fi introduse și gustările formate din fructe.
În cazul legumelor, de evitat sunt cele care pot provoca celor mici disconfort abdominal din cauza flatulenței: broccoli, varză, fasole, mazăre, ceapă.
Rețete pentru diversificarea mâncării bebelușilor
Piureul - Piureul de morcovi sau de cartofi este primul preparat la care mămicile se gândesc atunci când încep diversificarea la bebeluși. Morcovii sunt bogați în vitamina A și conțin betacaroten, un compus care ajută mult la îmbunătățirea vederii și la menținerea sănătății ochilor, dar și a pielii. Acesta este extrem de sănătos și de hrănitor. Pentru prepararea lui este nevoie de cinci morcovi pe care să îi curățați și să-i tăiați. După ce au fiert 20 de minute pot fi pisați cu o furculiță sau dați printr-un blender, până când devin o pastă fină. Când îi faceți o pastă puteți adăuga și câte puțin lapte pentru a se face și mai moale și mai cremos, gustos și sănătos.
Piureul de cartofi dulci - Rămânem tot în zona de piure și asta pentru că va fi masa pe care cel mic o va lua mult timp și e necesar să avem mai multe variante. Cartoful dulce după ce a fiert arată exact ca morcovul la culoare, însă gustul este altul și textură mult mai cremoasă. Diferența este că această legumă este foarte nutritivă și conține doze semnificative de minerale, printre care potasiu, magneziu și multe fibre. Însă, la fel ca morcovul este o sursă bogată în betacaroten. Pentru prepararea piureului se respectă regulile amintite mai sus. Se curăță cartofii, se spală, se fierb și se trec printr-un blender sau se pasează cu o furculiță.
Piure de mere - Rămânem în categoria piureului, dar trecem la fructe. Pentru că cel mic are nevoie de foarte multe vitamine și este important să-l învățăm încă de mic să consume fructe, vom prepara un piure de vitamine. Este nevoie de 5 sau 6 mere, care pot fi și din diferite soiuri. Se spală mai întâi, apoi se curăță de coajă și se taie în felii mici. Feliile de mere se adaugă într-un vas de apă și se fierb până se înmoaie. Acestea pot fi pasate cu furculița sau puse la blender pentru o pastă foarte fină. Se poate adăuga și un praf de scorțișoară la final.
Piure de mere și ovăz - Și pentru a introduce și cereale în alimentația copilului, vom învăța să facem ovăz cu piureul de mere. Acest preparat va fi îndrăgit de cei mici, mai ales că ovăzul este o sursă foarte bună de calciu, mangan, salaniu proteine, Vitamina B1, care îi va oferi energie și Vitamina E. După o masă așa gustoasă, cel mic se va simți foarte bine. După ce ai spălat merele, le-ai curățat de coajă, le-ai feliat și le-ai pus în oală să fiarbă, adaugă la final și o mână de ovăz. Scurge bine și pune compoziția în blender. Gata, ai un piure de măr cu ovăz foarte delicios, cremos și sănătos.
Dar dacă nu ai timp să gătești, comandă din aplicația eatZZ preparatele care se potrivesc bebelușului tău și petrece astfel mai puțin timp în bucătărie și mai mult timp cu el!
Descarcă aplicația eatZZ de aici >>> www.eatzz.ro/#descarca-aplicatia
Vezi toate restaurantele din aplicația eatZZ >>> https://eatzz.ro/bucuresti/restaurante
Rețeta lui Vlăduț de la Neatza cu Răzvan și Dani. Hot dog nemțesc cu crenvurști de la Cris-Tim și varză murată... Secretele bucătăriei italiene...